Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka

7

Masło jest powszechnie uznawane za szkodliwy produkt spożywczy, którego spożywanie należy ograniczyć do minimum. Z kolei smażenie uważa się za najbardziej niezdrową metodę przygotowania posiłków. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przyrządzić nasze ulubione danie, zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po masło klarowane. Dlaczego jest ono najzdrowszym tłuszczem do smażenia?

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka
Czy masło ghee jest zdrowe? (Licencjodawca)

Masło klarowane nazywane również "ghee" od wielu wieków jest wykorzystywane w kuchni indyjskiej i stosowane jako preparat leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. W ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masło ghee

Podczas procesu produkcyjnego, ten rodzaj tłuszczu zostaje pozbawiony wody i białka. Powstały w ten sposób produkt spożywczy charakteryzuje się intensywną żółtą barwą, delikatnie orzechowym smakiem oraz wysoką temperaturą dymienia, dlatego jest powszechni uważany za bardzo dobry tłuszcz do smażenia.

Temperatura, w której masło klarowane zaczyna się palić, w wyniku czego powstają toksyczne substancje, wynosi 252 stopni Celsjusza. Z kolei temperatura dymienia zwykłego masła jest o 100 stopni niższa. Kolejna zaleta masła klarowanego to długa data ważności. Jeżeli jest zamknięte w słoiku, wówczas w temperaturze pokojowej może być przechowywane maksymalnie przez 9 miesięcy, a w lodówce może stać nawet 15 miesięcy. Ten rodzaj masła zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe.

Ok. 25 procent tłuszczu stanowią średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane w inny sposób niż kwasy długołańcuchowe. Przez to nie zwiększają ryzyka rozwoju chorób serca, przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Obecny w maśle klarowanym kwas masłowy wpływa korzystnie na kondycję naszych jelit, poprawia trawienie, chroni układ pokarmowy przed rozwojem stanów zapalnych i pomaga oczyścić nasze ciało z toksyn. Znajdziemy w nim również cenną witaminę A, a także witaminy K i D, które wzmacniają budowę kości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Real Madryt awansuje po emocjonującym meczu z Atletico. Trener nie był zachwycony
Bukszpan szybko się zagęści. Wystarczy, że zrobisz to wczesną wiosną
Rosyjska FSB informuje o próbie ataku na rosyjskich wojskowych
Zrób wywar i podlej maliny. W sezonie będą uginać się od owoców
Gratka dla fanów Gene'a Hackmana. Kinoteka zaprasza na specjalne projekcje
Myśleli, że to złamanie. Druzgocąca diagnoza dla 13-latka
Kontrowersje wokół prezentacji Tesli przed Białym Domem. "Poparcie na sprzedaż"
Rozwód bez sądu? Nowe rozwiązania w Polsce
21-latka leciała z Tel Awiwu. Oto co warszawscy celnicy znaleźli w jej walizce
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić