Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka

8

Masło jest powszechnie uznawane za szkodliwy produkt spożywczy, którego spożywanie należy ograniczyć do minimum. Z kolei smażenie uważa się za najbardziej niezdrową metodę przygotowania posiłków. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przyrządzić nasze ulubione danie, zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po masło klarowane. Dlaczego jest ono najzdrowszym tłuszczem do smażenia?

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka
Czy masło ghee jest zdrowe? (Licencjodawca)

Masło klarowane nazywane również "ghee" od wielu wieków jest wykorzystywane w kuchni indyjskiej i stosowane jako preparat leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. W ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masło ghee

Podczas procesu produkcyjnego, ten rodzaj tłuszczu zostaje pozbawiony wody i białka. Powstały w ten sposób produkt spożywczy charakteryzuje się intensywną żółtą barwą, delikatnie orzechowym smakiem oraz wysoką temperaturą dymienia, dlatego jest powszechni uważany za bardzo dobry tłuszcz do smażenia.

Temperatura, w której masło klarowane zaczyna się palić, w wyniku czego powstają toksyczne substancje, wynosi 252 stopni Celsjusza. Z kolei temperatura dymienia zwykłego masła jest o 100 stopni niższa. Kolejna zaleta masła klarowanego to długa data ważności. Jeżeli jest zamknięte w słoiku, wówczas w temperaturze pokojowej może być przechowywane maksymalnie przez 9 miesięcy, a w lodówce może stać nawet 15 miesięcy. Ten rodzaj masła zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe.

Ok. 25 procent tłuszczu stanowią średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane w inny sposób niż kwasy długołańcuchowe. Przez to nie zwiększają ryzyka rozwoju chorób serca, przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Obecny w maśle klarowanym kwas masłowy wpływa korzystnie na kondycję naszych jelit, poprawia trawienie, chroni układ pokarmowy przed rozwojem stanów zapalnych i pomaga oczyścić nasze ciało z toksyn. Znajdziemy w nim również cenną witaminę A, a także witaminy K i D, które wzmacniają budowę kości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Uderzyła w Ukrainę. Miasto zaatakowane międzykontynentalną rakietą balistyczną
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić