pogoda
Warszawa
19°
Kamil S. Sikora | 

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka

7

Masło jest powszechnie uznawane za szkodliwy produkt spożywczy, którego spożywanie należy ograniczyć do minimum. Z kolei smażenie uważa się za najbardziej niezdrową metodę przygotowania posiłków. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przyrządzić nasze ulubione danie, zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po masło klarowane. Dlaczego jest ono najzdrowszym tłuszczem do smażenia?

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka
Czy masło ghee jest zdrowe? (Licencjodawca)

Masło klarowane nazywane również "ghee" od wielu wieków jest wykorzystywane w kuchni indyjskiej i stosowane jako preparat leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. W ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masło ghee
NA ŻYWO

Podczas procesu produkcyjnego, ten rodzaj tłuszczu zostaje pozbawiony wody i białka. Powstały w ten sposób produkt spożywczy charakteryzuje się intensywną żółtą barwą, delikatnie orzechowym smakiem oraz wysoką temperaturą dymienia, dlatego jest powszechni uważany za bardzo dobry tłuszcz do smażenia.

Temperatura, w której masło klarowane zaczyna się palić, w wyniku czego powstają toksyczne substancje, wynosi 252 stopni Celsjusza. Z kolei temperatura dymienia zwykłego masła jest o 100 stopni niższa. Kolejna zaleta masła klarowanego to długa data ważności. Jeżeli jest zamknięte w słoiku, wówczas w temperaturze pokojowej może być przechowywane maksymalnie przez 9 miesięcy, a w lodówce może stać nawet 15 miesięcy. Ten rodzaj masła zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe.

Ok. 25 procent tłuszczu stanowią średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane w inny sposób niż kwasy długołańcuchowe. Przez to nie zwiększają ryzyka rozwoju chorób serca, przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Obecny w maśle klarowanym kwas masłowy wpływa korzystnie na kondycję naszych jelit, poprawia trawienie, chroni układ pokarmowy przed rozwojem stanów zapalnych i pomaga oczyścić nasze ciało z toksyn. Znajdziemy w nim również cenną witaminę A, a także witaminy K i D, które wzmacniają budowę kości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
ChatGPT zdiagnozował u niej raka krwi. Lekarze potwierdzili rok później
Zuchwała kradzież na dworcu kolejowym. Bagaż był warty 40 tys. złotych
Kształtem przypominają torpedy. Ekspert wyjaśnia czym są
Niemowlę zamknięte w aucie. Dramatyczne chwile na Mazowszu
Górale o Arabach w Zakopanem. "Idziemy na rekord"
Jak mrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie
Uratował porzuconego noworodka w Łodzi. Potem trafił do więzienia
Tym oddychają Amerykanie. Prawie połowa z nich jest zagrożona
Złe wieści dla Donalda Trumpa. Tak wypada średnia jego sondaży
Tu w maju będzie ponad 45°C. Wiadomo, co z Europą
Na wolności wyginął. W Łodzi pojawiły się młode osobniki
Chcą wydalenia z Polski obywatela Turkmenistanu. "Zero tolerancji"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić