Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka

7

Masło jest powszechnie uznawane za szkodliwy produkt spożywczy, którego spożywanie należy ograniczyć do minimum. Z kolei smażenie uważa się za najbardziej niezdrową metodę przygotowania posiłków. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przyrządzić nasze ulubione danie, zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po masło klarowane. Dlaczego jest ono najzdrowszym tłuszczem do smażenia?

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Dobry dla jelit i żołądka
Czy masło ghee jest zdrowe? (Licencjodawca)

Masło klarowane nazywane również "ghee" od wielu wieków jest wykorzystywane w kuchni indyjskiej i stosowane jako preparat leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. W ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masło ghee

Podczas procesu produkcyjnego, ten rodzaj tłuszczu zostaje pozbawiony wody i białka. Powstały w ten sposób produkt spożywczy charakteryzuje się intensywną żółtą barwą, delikatnie orzechowym smakiem oraz wysoką temperaturą dymienia, dlatego jest powszechni uważany za bardzo dobry tłuszcz do smażenia.

Temperatura, w której masło klarowane zaczyna się palić, w wyniku czego powstają toksyczne substancje, wynosi 252 stopni Celsjusza. Z kolei temperatura dymienia zwykłego masła jest o 100 stopni niższa. Kolejna zaleta masła klarowanego to długa data ważności. Jeżeli jest zamknięte w słoiku, wówczas w temperaturze pokojowej może być przechowywane maksymalnie przez 9 miesięcy, a w lodówce może stać nawet 15 miesięcy. Ten rodzaj masła zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe.

Ok. 25 procent tłuszczu stanowią średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane w inny sposób niż kwasy długołańcuchowe. Przez to nie zwiększają ryzyka rozwoju chorób serca, przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Obecny w maśle klarowanym kwas masłowy wpływa korzystnie na kondycję naszych jelit, poprawia trawienie, chroni układ pokarmowy przed rozwojem stanów zapalnych i pomaga oczyścić nasze ciało z toksyn. Znajdziemy w nim również cenną witaminę A, a także witaminy K i D, które wzmacniają budowę kości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Ksiądz do niewierzących. W takiej sytuacji nie zgodzi się na pogrzeb
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić