Gdy w naszym organizmie brakuje witaminy E pojawia się zmęczenie, anemia, możemy mieć problemy z widzeniem, wypadaniem włosów, bóle mięśni. Mogą rozwinąć się również dolegliwości o podłożu neurologicznym. Znajdziemy ją w nasionach słonecznika, gruboziarnistym pieczywie, orzechach laskowych, szpinaku, brukselce, kiełkach i zarodkach pszenicy, a także oleju słonecznikowym i rzepakowym
Niedobór witaminy PP objawia się stanami zapalnymi skóry. Na ciele pojawiają się zaczerwienienia, pęcherze zmieniające się po pęknięciu we wrzody. Na dłoniach, szyi i twarzy są zauważalne ciemnobrązowe przebarwienia. Witaminę tę znajdziemy w drobiu, rybach, otrębach pszennych, awokado, figach, śliwkach i drożdżach.
Witamina D nazywana też witaminą słońca powinna być suplementowana w naszym kraju od października do kwietnia. To najważniejsza witamina dla funkcjonowania nie tylko ciała, ale i psychiki. Jej niedobór powoduje bóle mięśni i kości, bezsenność, szybsze przemęczanie się, osłabienie, a nawet depresję. Może doprowadzić też do nadwagi i nadciśnienia. Witamina D naturalnie występuje w tłustych rybach (węgorz, łosoś, makrela) oraz w nabiale (jajka, sery, mleko).
Witaminę A znajdziemy w maśle, jajach, śmietanie, żółtym serze, wątróbce drobiowej i wieprzowej oraz mleku i marchewce. Gdy w naszym organizmie brakuje tego cennego związku może pojawić się brak apetytu, trądzik, spadek odporności. Niedobór witaminy A prowadzi do suchości skóry i oczu, zaburzeń widzenia, a także zahamowania wzrostu i problemów z płodnością.
Niedobór witaminy B6 możemy uzupełnić włączając do naszego codziennego jadłospisu drożdże piwne, kapustę, jajka, nasiona roślin strączkowych, orzechy, otręby pszenne oraz wieprzowinę. Niski poziom tego związku zwiększa ryzyko rozwoju egzemy i łojotokowego zapalenia skóry. Niedobór witaminy B6 powoduje liczne problemy skórne, m.in. wysypkę czy swędzenie skóry. Może doprowadzić również do depresji, anemii oraz zaburzeń o podłożu neurologicznym.
Przy niedoborze witaminy C na ciele łatwiej powstają siniaki, spada odporność, pojawia się brak apetytu, osłabienie, mogą też krwawić nam dziąsła. Osoby cierpiące na ten niedobór odczuwają silne bóle mięśni i stawów, mają problemy z gojeniem się ran. Doskonałym źródłem witaminy C jest dzika róża, ale ten cenny związek znajdziemy również w papryce, pomidorach, owocach cytrusowych, natce pietruszki, brokułach, kalafiorze i czarnej porzeczce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.