Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najzdrowsza część kurczaka? Odpowiedź na pewno cię zaskoczy

83

Najpopularniejszym rodzajem mięsa drobiowego w naszym kraju jest kurczak. Warto wiedzieć, po którą część kurczaka powinniśmy sięgać. Dowiedz się, co na co zwracać uwagę podczas jedzenia mięsa z kury.

Najzdrowsza część kurczaka? Odpowiedź na pewno cię zaskoczy
Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? (Licencjodawca, architectphd)

Poszczególne części kurczaka różnią się od siebie - mają inny kolor i inne właściwości prozdrowotne. Dlatego warto dowiedzieć się, o czym świadczy ciemny lub jasny kolor drobiu.

- Ciemne mięso, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Ponieważ kury są nielotami i do poruszania się używają nóg, ich mięso w tych rejonach jest znacznie ciemniejsze niż w innych częściach ciała. To jest podstawowa różnica. Części dolne kurczaka są zdrowe i nie powinniśmy się obawiać ciemniejszego koloru- wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie dr Krystyna Pogoń.

Poza tym dolne partie kur mają więcej kalorii niż podudzia. Najmniej kalorii dostarczamy do naszego organizmu, jedząc filety piersi z kurczaka. Ekspertka dodaje, że mięso o jasnym zabarwieniu nie ma w sobie mioglobiny i ma niewielką zawartość cholesterolu.

Po tę część kurczaka powinny sięgać szczególnie osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego i chcące pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Osoby, które nie muszą martwić się nadprogramowymi kilogramami, mogą spożywać każdą część kurczaka.

Ciemne mięso z kurczaka ma w sobie więcej tłuszczu, za to jest bogatym źródłem żelaza. Odpowiednie stężenie tego cennego pierwiastka w organizmie zapobiega rozwojowi anemii i poprawia koncentrację. Niedobór żelaza może przyczynić się do szybszego męczenia się i problemów w nauce, a także zmniejszać aktywność i obniżać efektywność wykonywanej przez nas pracy. Warto wspomnieć, że w kurczaku znajdziemy również sporo cennego białka i witamin z grupy B oraz witaminę A, C, D, potas, sód, magnez, wapń i fosfor.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wojciech Szczęsny rozbawił na konferencji prasowej
Łódź i inne miasta usunięte z listy trucicieli Bałtyku
Tragiczny wypadek w Koce-Basie. Rolnik zginął przygnieciony przez ciągnik
PZN odsłonił karty. Oto skład kadry A w skokach narciarskich na sezon olimpijski
Przemoc wobec ratowników medycznych. Będą surowsze kary
Przyjechali na wycieczkę do Auschwitz. Skandaliczne zachowanie młodych Niemców
Gwiazda zainwestuje pieniądze w klub. Kierunek zaskakuje
Śmierć w przydomowej siłowni. Nie żyje 36-letni strażak
Śmierć fryzjera gwiazd. Tajemnica żony wyszła na jaw
Tragiczny atak na Sumy. Liczba ofiar wzrosła
Nie zatrzymał się przed przejściem. Ułamki sekund dzieliły od tragedii
Stomatolodzy wracają do szkół. Leczenie zębów będzie darmowe
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić