Truskawki są popularne głównie ze względu na swój smak i skojarzenia z latem, ale nie wszyscy wiedzą, że są to owoce o wysokiej wartości dietetycznej. Jakie są ich zalety?
Cenne właściwości truskawek
Wysoka zawartość antyoksydantów. Truskawki są bogate we flawonoidy: kwas elagowy, witaminę C i kwas foliowy.
Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, nowotworów i innych chorób przewlekłych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Fatalne wieści. Wielbiciele truskawek będą załamani
To także źródło witamin i minerałów, dlatego nalewka przyda nam się podczas jesieni, gdy zacznie się sezon infekcyjny. Truskawki są naturalną porcją nie tylko wspomnianej wyżej witaminy C, ale również witaminy K, E oraz witamin z grupy B.
Są również źródłem minerałów, takich jak potas, mangan i magnez, które odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowia kości, układu nerwowego i funkcji mięśni.
Niska kaloryczność i zawartość błonnika. To czyni truskawki idealnym wyborem dla osób dbających o utrzymanie zdrowej wagi i prawidłowego trawienia.
Truskawki mogą działać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz wspierać zdrowie mózgu i jelit.
Przepis na domową nalewkę z truskawek
Przepis na domową nalewkę z truskawek jest banalnie prosty. Wystarczą 4 składniki (w tym dwa rodzaje alkoholu) i odrobina cierpliwości.
Składniki:
- 2 kg świeżych, dojrzałych truskawek
- 0,5 kg cukru
- 2 litry mocnego alkoholu (np. litr wódki i litr spirytusu)
Zobacz także: Stosujesz te lekarstwa? Truskawek unikaj jak ognia
Instrukcje:
1. Umieść truskawki w misce i dokładnie opłucz je wodą. Odsącz truskawki i usuń szypułki. Jeśli truskawki są duże, możesz je przekroić na mniejsze kawałki.
2. Przygotuj czysty, szczelnie zamykany szklany słoik. Upewnij się, że jest odpowiednio wyczyszczony i zdezynfekowany.
3. Włóż truskawki do słoja, a następnie posyp je cukrem. Staraj się równomiernie posypać całe owoce. Następnie wlej wódkę i spirytus, aby całkowicie przykryć truskawki. Upewnij się, że truskawki są dobrze zanurzone w alkoholu.
4. Szczelnie zakręć słoik i umieść go w chłodnym i ciemnym miejscu. Pozostaw truskawki do maceracji przez około 4-6 tygodni.
5. Co jakiś czas (np. raz w tygodniu) delikatnie wstrząśnij słoikiem, aby wymieszać składniki. To rozprowadzi smaki i aromaty w nalewce.
6. Po upływie 4-6 tygodni należy odcedzić nalewkę. Użyj do tego drobnego sitka lub gazy. Wyciśnij też sok z owoców, aby uzyskać jak najwięcej aromatycznego płynu.
7. Przelej nalewkę do czystych butelek lub słoików. Upewnij się, że są szczelnie zamknięte i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Nalewka z truskawek jest gotowa do spożycia po odcedzeniu, ale najlepiej jest dać jej kilka tygodni rozwinięcie pełni smaku.
Co zrobić z truskawkami, które zostały?
Owoce będą mocno nasiąknięte alkoholem, nie należy więc podawać ich dzieciom ani kobietom w ciąży. Pozostali mogą jeść je bez przeszkód — warto więc wykorzystać te dwa kilogramy słodkości np. do wypieków, sosów i lodów.
Można się natomiast domyślić, że jako dodatek do porannej owsianki będą raczej niewskazane.