Obecnie producenci warzyw mają w swojej ofercie niezliczoną ilość odmian, dlatego każdy miłośnik pomidorów z pewnością znajdzie coś dla siebie. Wybór pomidorów zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych oraz od tego, do jakiej potrawy chcemy je wykorzystać.
Podczas robienia zakupów niewiele osób zastanawia się, które z nich posiadają najwięcej dobroczynnych właściwości. James Wong, znany na całym świecie botanik z Wielkiej Brytanii uważa, że najzdrowsze są pomidory śliwkowe nazywane również pomidorami rzymskimi.
Ten rodzaj pomidorów wyróżnia się spośród innych elipsowatym, owalnym kształtem, niewielkim rozmiarem, i błyszczącą skórką. Można je rozpoznać po czerwonej intensywnej barwie, ale występują również w kolorze pomarańczowym i żółtym. Mają słodki smak, mięsiste i grube ścianki i prawie wcale nie zawierają pestek.
W kuchni doskonale sprawdzają jako główny składnik zup, sosów, przetworów i ketchupów. Pomidory śliwkowe świetnie nadają się również do marynowania w całości, suszenia i jedzenia na surowo.
Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, E, PP, K, witaminy z grupy B, potas, mangan, miedź, magnez, likopen, beta-karoten i błonnik pokarmowy. Regularne sięganie po pomidory rzymskie nie tylko dostarczy do naszego organizmu odpowiednią ilość cennych składników odżywczych, ale wpłynie również korzystnie na pracę układu trawiennego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego.
Z badań naukowych wynika, że pomidory śliwkowe zawierają o 30 proc. więcej likopenu niż pozostałe odmiany. Ten czerwony barwnik z rodziny karotenoidów wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, opóźnia proces starzenia się organizmu i zwalcza szkodliwe wolne rodniki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.