pogoda
Warszawa
Kamil S. Sikora | 

Najzdrowsza odmiana pomidorów. Jedz, póki trwa sezon

26

Sezon na te pyszne i zdrowe warzywa trwa od lipca do października. W tym okresie na straganach i półkach sklepowych można znaleźć wiele odmian pomidorów, które różnią się od siebie nie tylko smakiem, kształtem, kolorem i wielkością, ale również prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, po jakie pomidory szczególnie warto sięgać.

Najzdrowsza odmiana pomidorów. Jedz, póki trwa sezon
Ta odmiana pomidorów uznawana jest za jedną z najzdrowszych (Getty Images, Katrin Ray Shumakov)

Obecnie producenci warzyw mają w swojej ofercie niezliczoną ilość odmian, dlatego każdy miłośnik pomidorów z pewnością znajdzie coś dla siebie. Wybór pomidorów zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych oraz od tego, do jakiej potrawy chcemy je wykorzystać.

Podczas robienia zakupów niewiele osób zastanawia się, które z nich posiadają najwięcej dobroczynnych właściwości. James Wong, znany na całym świecie botanik z Wielkiej Brytanii uważa, że najzdrowsze są pomidory śliwkowe nazywane również pomidorami rzymskimi.

Ten rodzaj pomidorów wyróżnia się spośród innych elipsowatym, owalnym kształtem, niewielkim rozmiarem, i błyszczącą skórką. Można je rozpoznać po czerwonej intensywnej barwie, ale występują również w kolorze pomarańczowym i żółtym. Mają słodki smak, mięsiste i grube ścianki i prawie wcale nie zawierają pestek.

W kuchni doskonale sprawdzają jako główny składnik zup, sosów, przetworów i ketchupów. Pomidory śliwkowe świetnie nadają się również do marynowania w całości, suszenia i jedzenia na surowo.

Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, E, PP, K, witaminy z grupy B, potas, mangan, miedź, magnez, likopen, beta-karoten i błonnik pokarmowy. Regularne sięganie po pomidory rzymskie nie tylko dostarczy do naszego organizmu odpowiednią ilość cennych składników odżywczych, ale wpłynie również korzystnie na pracę układu trawiennego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego.

Z badań naukowych wynika, że pomidory śliwkowe zawierają o 30 proc. więcej likopenu niż pozostałe odmiany. Ten czerwony barwnik z rodziny karotenoidów wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, opóźnia proces starzenia się organizmu i zwalcza szkodliwe wolne rodniki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Londyn. Sfrustrowany kierowca wjechał w protestujących aktywistów
W USA zawrzało. Dwulatka została deportowana do Hondurasu bez procesu?
Szokujące sceny w Gorzowie. Do akcji wkroczył zawodnik MMA
Pozuje na ulicach w samej bieliźnie. Tak Ham zbiera na pierścionek zaręczynowy
Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści
Ma 86 lat i przystąpi do matury. Józef Peruga nie zamierza się poddawać
Tragedia podczas wystawy sprzętu wojskowego. Nie żyje czteroletni chłopiec
Co powiedziała Melania Trump? Dzięki niej prezydent USA uniknął niezręcznej sytuacji
Tanio i wyjątkowo. Te nieoblegane kierunki turystyczne zachwycą każdego
Bareja by się uśmiał. Tak załatwia się sprawy w białostockim urzędzie
Mieszkańcy osiedla w Lublinie przerażeni. "Szczury wielkości kotów"
Niszczył plakaty wyborcze jednego z kandydatów. "Miał na kurtce logo naszej firmy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić