Bogdan Kicka| 
aktualizacja 

Najzdrowsze grzyby. Wielu Polaków w ogóle ich nie zbiera

29

Choć na pierwszy rzut oka można sądzić, że grzyby nie mają szczególnych wartości odżywczych, w rzeczywistości ich spożywanie może być korzystne dla zdrowia. Ważne jest jednak, aby wiedzieć, jakie grzyby wybierać, aby w pełni czerpać z ich dobroczynnych właściwości.

Najzdrowsze grzyby. Wielu Polaków w ogóle ich nie zbiera
Boczniaki zaliczają się do najzdrowszych grzybów (Getty Images)

Sezon na grzyby w Polsce trwa głównie od późnego lata do jesieni, zazwyczaj od sierpnia do października. Najlepsze warunki do zbierania grzybów panują po ciepłych, deszczowych dniach, kiedy wilgotność powietrza sprzyja wzrostowi grzybów. W zależności od regionu, gatunku grzybów oraz warunków pogodowych, sezon może się wydłużyć od lipca do listopada.

Polskie lasy obfitują w takie gatunki jak borowiki, kurki czy podgrzybki, a w supermarketach można znaleźć grzyby z różnych zakątków świata. Grzyby warto zbierać nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Co mogą nam one zaoferować?

Grzyby są bogate w błonnik, który doskonale wpływa na pracę jelit – pomaga usunąć zalegające resztki pokarmowe i może chronić przed nowotworami jelit. Zawierają również witaminę D, która wzmacnia układ odpornościowy i wspiera układ nerwowy. Warto wspomnieć także o polifenolach obecnych w grzybach, które mogą chronić przed rozwojem komórek nowotworowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Te grzyby to skarbnica zdrowia

Shitake to jedne z najzdrowszych gatunków grzybów. Znane są z silnych właściwości przeciwnowotworowych, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz regulują ciśnienie krwi.

Inne cenne grzyby to reishi, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Boczniaki to grzyby, które również warto mieć w diecie. Mają silne właściwości przeciwutleniające i uchodzą za naturalny eliksir młodości, chroniąc organizm przed przedwczesnym starzeniem.

Nie można też zapomnieć o borowikach, uważanych za najszlachetniejsze polskie grzyby. Są bogate w witaminy z grupy B, mają niski indeks glikemiczny, co czyni je przydatnymi w prewencji insulinooporności i cukrzycy. Ich niskokaloryczność sprawia, że świetnie nadają się do diety osób dbających o sylwetkę.

Pieczarki i kurki również zasługują na uwagę. Pieczarki zawierają tyrozynazę, która chroni DNA przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, a kurki pozytywnie wpływają na układ nerwowy i posiadają właściwości antybakteryjne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić