Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Zapobiega rakowi jelit i wątroby

373

Chociaż cenimy i chętnie sięgamy po egzotyczne warzywa i owoce, to okazuje się, że te najzdrowsze rosną właśnie w Polsce. Sprawdź, które z naszych rodzimych warzyw mają najwięcej cennych właściwości prozdrowotnych.

Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Zapobiega rakowi jelit i wątroby
Sok z martwi chroni przed rakiem (PARKJUNGHO)

Marchew to warzywo korzeniowe bogate w beta-karoten – silny przeciwutleniacz, który chroni przed wolnymi rodnikami, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym ciele. Według badań z 2016 r. sok z marchwi obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Wykazuje też silne właściwości antyrakowe - chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego: jelita grubego, wątroby, trzustki, a także przed rakiem krtani, jamy ustnej, przełyku, prostaty i pęcherza moczowego.

Jedzona regularnie wspomaga nasz wzrok, a także zapewnia zdrową skórę i pięknie wyglądającą opaleniznę. W dodatku podnosi naszą odporność na wirusy i przeciwdziała skurczom naczyń krwionośnych.

Buraki również powinny gościć w naszym menu częściej niż tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Te zdrowe warzywa podnoszą odporność, uzupełniają braki witaminy C oraz witaminy B1 i kwasu foliowego, a także dostarczają takich składników mineralnych jak magnez, wapń, potas i żelazo. Jedzenie buraków chroni przed rozwojem chorób serca, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi oraz chroni nas przed rozwojem chorób nowotworowych.

Korzeń pietruszki to doskonały dodatek do zup i sałatek, niestety jego właściwości są wciąż niedoceniane. A szkoda, bo dawniej uważano, że pietruszka to królowa wśród warzyw. To bogactwo witaminy C. Działa moczopędnie dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, łagodzi nerwobóle i zapewnia piękną, promienną cerę.

Wśród najzdrowszych polskich warzyw nie mogłoby zabraknąć pomidora, którego można uprawiać na działce, balkonie, a nawet na kuchennym parapecie. Najcenniejszą substancją znajdującą się w tym czerwonym warzywie jest likopen. To najsilniejszy przeciwutleniacz w grupie karotenoidów. Dzięki niemu pomidory unicestwiają wolne rodniki, chronią przed chorobami serca, wspomagają proces odchudzania, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu. To bezcenne warzywo zapobiega też gromadzeniu się trójglicerydów i zaleganiu ich w komórkach wątroby.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić