Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najzdrowszy dodatek do obiadu. Duża dawka witamin i błonnika

6

Podstawowe składniki typowego polskiego obiadu to mięso i surówka lub sałatka. Bardzo często zastanawiamy się, czy obok tego zestawu na talerzu położyć ziemniaki, ryż, kaszę czy makaron. Przed podaniem drugiego dania warto zastanowić, który z tych składników posiada najwięcej walorów zdrowotnych i jest najmniej kaloryczny.

Najzdrowszy dodatek do obiadu. Duża dawka witamin i błonnika
Kasza to najlepszy dodatek do dań (Tanya145)

Ryż

Ryż to produkt, który zawiera znaczne ilości białka. Poza tym wpływa korzystnie na prawidłowy poziom cukru i cholesterolu w krwiobiegu oraz podnosi odporność. Po ryż bez obawy mogą sięgać osoby mające tendencję do reakcji alergicznych.

Zdecydowanie najlepszym wyborem jest brązowa odmiana ryżu. Nie posiada dużo kalorii, ma niski indeks glikemiczny i zawiera o wiele więcej błonnika niż biały ryż. W brązowym ryżu znajdziemy również żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Ten dodatek obiadowy sprawi, że uczucie sytości będzie nam towarzyszyło przez dłuższy czas.

Makaron

Kolejnym chętnie wybieranym dodatkiem do obiadu jest makaron. Najlepiej sięgnąć po produkt z mąki pełnoziarnistej.

Znajdziemy w nim m.in. żelazo, fosfor, cynk, potas, witaminy z grupy B i cenny błonnik pokarmowy. Dobrym pomysłem, jest także dodanie do obiadu makaronu bezglutenowego na bazie kukurydzy, ryżu lub gryki.

Ziemniaki

Ziemniaki są powszechnie uznawane za bardzo kaloryczne i niezdrowe. Jak się jednak okazuje, są to lekkostrawne warzywa, po które watro sięgać regularnie. Jeśli nie polejemy ziemniaków tłustym sosem i nie dodamy do nich dużej ilości masła, wówczas kaloryczność potrawy znacznie spadnie. Do obiadu najlepiej dodać młode ziemniaki, które mają w sobie najwięcej włókna pokarmowego.

Kasza

To najlepszy dodatek do obiadu. W każdym rodzaju kaszy znajdziemy cenne witaminy, skrobię i błonnik. Najmniej ciężkostrawna jest kasza manna, natomiast kasza jęczmienna najkorzystniej wpływa na układ trawienny. Z kolei kasza jaglana jest polecana osobom cierpiącym na alergie pokarmowe. Gryka wpływa wspomaga prawidłowe ciśnienie tętnicze i jest najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego.

Każdy z wyżej wymienionych dodatków obiadowych posiada swoje mocne strony. Należy jednak pamiętać, że dodając do nich zasmażkę, skwarki, czy tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa znacznie obniżymy ich prozdrowotne właściwości, a przy okazji zaszkodzimy naszemu zdrowiu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić