W oleju z czarnuszki znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Spożywając regularnie produkty, które zawierają odpowiednie ilości tych substancji, chronimy nasz organizm przed pojawieniem się stanów zapalnych i pomagamy obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzona gospodarka lipidowa przyczynia się pojawienia się zmian miażdżycowych i wystąpienia chorób serca czy udaru mózgu. W oleju czarnuszki znajdziemy witaminę A, E, F, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, potas, sód, flawonoidy i fitosterole.
Najcenniejszym składnikiem oleju z czarnuszki jest tymochinon, który wzmacnia kondycję zdrowotną jelit i wątroby oraz łagodzi objawy dolegliwości związane z tymi narządami.
Poza tym ten związek jest silną bronią w walce z astmą, alergią, cukrzycą, stanem zapalnym trzustki, refluksem żołądka, wrzodami dwunastnicy, chorobami nerek i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Z kolei antyoksydanty obecne w oleju z czarnuszki spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu oraz chronią go przed działaniem wolnych rodników, rozwojem komórek nowotworowych. Lekarze i eksperci żywieniowi polecają ten produkt osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.