Sera cheddar nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z najpopularniejszych serów na świecie, ma charakterystyczny lekko kwaśny aromat. Jest jest cennym źródłem magnezu i wapnia, a w związku z tym wzmacnia zęby i kości.
Ser feta to grecki specjał, który tradycyjnie powstaje z pasteryzowanego mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Ma słony, lekko kwaśny smak i charakterystyczną zbitą konsystencję. Feta jest cennym źródłem witaminy B12, a do tego dostarcza również żelaza i probiotyków, dzięki czemu reguluje prawidłową pracę jelit. Trzeba tylko pamiętać, że feta jest dość kaloryczna, 100 g to ok. 260 kcal.
Parmezan jest serem wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego. W związku z tym teoretycznie kobiety w ciąży powinny go unikać, ale okazuje się, że charakterystyczny sposób produkcji tego gatunku sera powoduje, że mogą po niego sięgać również ciężarne. Parmezan jest źródłem białka i wapnia oraz witamin: A, B2, B6, B12, E oraz D.
Mascarpone zawiera wapń, sód, fosfor, potas, magnez, cynk oraz wiele witamin. Po mascarpone nie powinno się sięgać zbyt często, bo ten rodzaj sera jest bardzo kaloryczny. 100 g to aż 436 kcal!
Halloumi to biały, elastyczny ser pochodzący z Cypru. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Serek halloumi jest źródłem fosforu, magnezu i potasu oraz wapnia. 100 g produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek.
Ricotta jest produkowana z serwatki i mleka krowiego, owczego lub koziego. Ser zawiera przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego i regulują wartość ciśnienia tętniczego. Ten rodzaj sera jest wskazany zwłaszcza dla osób zmagających się z niedoborem wapnia, fosforu i selenu. Ricotta zawiera również sporo witamin z grupy B. Co ważne - ricotta jest niskokaloryczna!