Nie bez powodu ogórki są jednym ze składników sosu tzatziki. Regularne spożywanie tych smacznych i orzeźwiających warzyw reguluje ciśnienie tętnicze, obniżając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym ogórki dostarczają nam witamin, minerałów, dzięki czemu wpływają korzystnie na gospodarkę wodno-elektrolitową. Znajdziemy w nim m.in.: błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo magnez, wapń i fosfor.
Z kolei oliwa z oliwek zawiera cenne kwasy omega-3, które chronią nas przed chorobą Alzheimera, problemami kardiologicznymi, zwyrodnieniem plamki żółtej, nowotworami i cukrzycą typu 2. Jogurt naturalny obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko cukrzycy i usprawnia pracę jelit.
Dzięki zawartości wielu cennych elementów sos tzatziki obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które przyczynia się do wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Składniki:
1 duży zielony ogórek,
3 średnie ząbki czosnku,
300 ml jogurtu,
sól i pieprz do smaku.
Przepis na zdrowy sos tzatziki:
Na początek należy dokładnie umyć ogórka, rozdrobnić za pomocą tarki z dużymi oczkami, przełożyć na sitko i dodać odrobinę soli. Kiedy ogórek będzie puszczał sok, czosnek przepuszczamy przez praskę, wrzucamy do małego naczynia i mieszamy z naturalnym lub greckim jogurtem. Dodajemy odciśniętego ogórka i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie możemy w pełni cieszyć się jego prozdrowotnymi smakowymi walorami. Do sosu możemy dodać również niewielką ilością liści mięty oliwy z oliwek lub octu winnego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.