Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Namiętnie dodawane do żywności. Mogą zmniejszać wielkość mózgu

4

Słodziki miały być zdrowszą alternatywą dla cukru. Ich główną zaletą jest brak kalorii. Niestety, niektóre zamienniki cukru mogą wpływać na naszą wagę, mózg i trzustkę.

Namiętnie dodawane do żywności. Mogą zmniejszać wielkość mózgu
(Getty Images)

Słodzik w żywności a przybieranie na wadze

Eksperci z San Antonio przeprowadzili badania, z których wynika że osoby pijące napoje dietetyczne ze słodzikami, uzyskują większy wzrost masy ciała. Obserwacje trwały 8 lat. Inne badania trwające 2 lata również potwierdziły, że napoje słodzone słodzikiem powodują tycie, szczególnie wśród młodzieży.

Słodzik w żywności a zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny to zbiór powiązanych ze sobą czynników, które podnoszą ryzyko miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych schorzeń układu naczyniowego. Cechy tego zespołu to: otyłość brzuszna, nadciśnienie oraz wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi. Niestety, regularne jedzenie lub picie produktów zwierających słodzik zwiększa rozwoju zespołu metabolicznego.

Słodzik a wielkość mózgu

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Bostońskiego Uniwersytetu Medycznego wynika, że picie napojów sztucznie słodzących zmniejsza wielkość mózgu. Poza tym osoby spożywające tego typu napoje słabiej wypadają na testach pamięciowych niż te, które takich nie piją.

Produkty spożywcze, które zawierają słodzik

Substancje sztucznie słodzące mogą występować po wieloma nazwami, więc powinniśmy uważnie czytać skład produktów umieszczony na ich etykiecie. Popularne zamienniki cukru to m.in.: aspartam, sacharyna, sorbitol, malitol, sukraloza, izomalt, cyklaminiany i acesulfam K.

Słodziki są dodawane prawie do wszystkich artykułów spożywczych. Zawierają je: napoje oznaczone napisem ‘’light”, smakowe wody mineralne, galaretki, desery, kawa rozpuszczalne, piwo, kakao, jogurt i wiele innych. Słodziki dodawane są również do konserw, marynowanych warzyw, owoców w puszkach czy śledzi. Znajdziemy je również w wędlinach, wyrobach mięsnych, i wędzonych rybach.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Będzie przełom w sprawie?
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić