Słodzik w żywności a przybieranie na wadze
Eksperci z San Antonio przeprowadzili badania, z których wynika że osoby pijące napoje dietetyczne ze słodzikami, uzyskują większy wzrost masy ciała. Obserwacje trwały 8 lat. Inne badania trwające 2 lata również potwierdziły, że napoje słodzone słodzikiem powodują tycie, szczególnie wśród młodzieży.
Słodzik w żywności a zespół metaboliczny
Zespół metaboliczny to zbiór powiązanych ze sobą czynników, które podnoszą ryzyko miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych schorzeń układu naczyniowego. Cechy tego zespołu to: otyłość brzuszna, nadciśnienie oraz wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi. Niestety, regularne jedzenie lub picie produktów zwierających słodzik zwiększa rozwoju zespołu metabolicznego.
Słodzik a wielkość mózgu
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Bostońskiego Uniwersytetu Medycznego wynika, że picie napojów sztucznie słodzących zmniejsza wielkość mózgu. Poza tym osoby spożywające tego typu napoje słabiej wypadają na testach pamięciowych niż te, które takich nie piją.
*Czytaj też: *Pekin upokorzył papieża Franciszka. Ujawniono szczegóły
Produkty spożywcze, które zawierają słodzik
Substancje sztucznie słodzące mogą występować po wieloma nazwami, więc powinniśmy uważnie czytać skład produktów umieszczony na ich etykiecie. Popularne zamienniki cukru to m.in.: aspartam, sacharyna, sorbitol, malitol, sukraloza, izomalt, cyklaminiany i acesulfam K.
Słodziki są dodawane prawie do wszystkich artykułów spożywczych. Zawierają je: napoje oznaczone napisem ‘’light”, smakowe wody mineralne, galaretki, desery, kawa rozpuszczalne, piwo, kakao, jogurt i wiele innych. Słodziki dodawane są również do konserw, marynowanych warzyw, owoców w puszkach czy śledzi. Znajdziemy je również w wędlinach, wyrobach mięsnych, i wędzonych rybach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.