Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Narzędzie do kontroli wagi. Obniża cukier, chroni przed rakiem

4

Chiński karczoch (znany u nas jako czyściec bulwiasty) jest rośliną, którą w Chinach i Japonii spożywa się jak ziemniaki. Te niepozorne, bulwiaste korzenie obfitują w cenne składniki odżywcze — przede wszystkim antyoksydanty — które uważa się za odpowiedzialne za długowieczność i młody wygląd mieszkańców tamtej części świata. Na szczęście chińskiego karczocha można kupić również w Polsce.

Narzędzie do kontroli wagi. Obniża cukier, chroni przed rakiem
Jakie właściwości ma chiński karczoch? (Licencjodawca, Frans Rombout)

Właściwości zdrowotne chińskiego karczocha

Chiński karczoch, bogaty w kluczowe składniki odżywcze, stanowi wyjątkowe uzupełnienie zdrowej diety. Jest źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy C i B6, a także minerałów: manganu, potasu i magnezu. Co więcej, wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika, przewyższając w tym aspekcie swoich tradycyjnych krewniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Dlaczego warto włączyć do diety chińskie karczochy?

Antyoksydacyjna potęga

Chińskie karczochy wyróżniają się znaczną zawartością przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w neutralizacji szkodliwych wolnych rodników. Ta właściwość pomaga zmniejszać stres oksydacyjny, wzmacnia ochronę przed chorobami przewlekłymi oraz rakiem i wspiera zdrowie komórkowe.

Wspomaganie kontroli poziomu cukru

Badania wskazują, że chińskie karczochy mogą wspierać regulację poziomu cukru we krwi, dzięki czemu stają się wartościowym elementem diety dla osób zmagających się z cukrzycą lub starających się utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Narzędzie do kontroli wagi

Dzięki błonnikowi chińskie karczochy mogą przyczynić się do utrzymania poczucia sytości, ograniczając całkowite spożycie kalorii i wspierając procesy związane z kontrolą wagi.

Szybkość i wszechstronność w kuchni

Chińskie karczochy nie tylko gotują się dwa razy szybciej niż ich tradycyjne odpowiedniki, ale również oferują wszechstronne możliwości kulinarne. Można je przyrządzać na wiele sposobów – od gotowania (również na parze), przez pieczenie, aż po smażenie. Ich delikatny, orzechowy smak i chrupiąca konsystencja czynią je atrakcyjnym wyborem dla osób poszukujących nowych smaków.

Świetnie smakują z masłem i ziołami (pietruszka, cząber, szczypiorek i kolendra) albo z dressingiem na bazie awokado lub kefiru. Pasują do dań z makaronem, jajkami, grzybami, tofu i warzywami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 24.11.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Żona i syn Karola Nawrockiego. Kim są bliscy kandydata PiS na prezydenta?
Prezydent Erdogan rozmawiał z Putinem. Zapewnia: Ankara będzie działać na rzecz pokoju
Policjant zginął na służbie w Warszawie. Ruszyła zrzutka na pomoc rodzinie
Groza w krakowskiej komunikacji miejskiej. Chodzi o pluskwy
Amerykańskie jednostki rakietowe pojawią się na japońskich wyspach. To odpowiedź na rosnące napięcia wokół Tajwanu
Wielka wygrana młodych Polaków. Byli najlepsi w tej dziedzinie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Zmarł właściciel ośrodka sportowego. Wcześniej ratował syna z pożaru
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
To święto od lat znane w Polsce. Mało osób wie o jego istnieniu
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić