Reumatoidalne zapalenie stawów oprócz samych stawów może zaatakować też narządy wewnętrzne. Nieleczona, późno zdiagnozowana choroba może doprowadzić do inwalidztwa. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim kobiety, które to schorzenia atakuje trzy razy częściej niż mężczyzn. Narażone są również osoby z obniżoną odpornością, a także te, u których w rodzinie pojawiały się przypadku RZS. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów są również stres i palenie papierosów.
Osoby, u których rozwinęła się choroba powinni zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Lekarze zalecają, by całkowicie wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające tłuszcze trans oraz histaminę, jak również żywność wysokoprzetworzoną. Trzeba pamiętać, że organizm chorego na RZS produkuje duże ilości histaminy, dlatego gdy będziemy jej przyjmować jeszcze więcej, może dojść do zaostrzenia objawów.
Należy więc nie tylko unikać jedzenia typu fast food, ale i wędlin, topionych serów, tłustych mięs, pasztetów, gotowych wyrobów garmażeryjnych, ciast i słodyczy. Niewskazane jest również przygotowywanie zup na tłustych mięsach i kościach, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie bulion warzywny. Wyżej wymienione produkty zwiększają stan zapalny. Mięsne dania, sosy, zupy i wywary mogą nasilać stany zapalne, a tym samym zwiększać ból u chorego.
Niewskazane są również owoce cytrusowe, pomidory, papryka, czekolada, rośliny strączkowe, kawa, alkohol, bakłażan czy słodzone napoje gazowane.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.