Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Naszpikowane rakotwórczym arsenem. Wykańcza trzustkę, jelita i płuca

293

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, którego duża ilość w organizmie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszym codziennym jadłospisie jest go całkiem sporo. Dowiedz się, w jakich produktach spożywczych znajduje się arsen.

Arsen w żywności
Arsen w żywności (Getty Images)

Produkty, w których może znajdować się szkodliwy arsen

Regularne spożywanie produktów o dużej zawartości arsenu podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, trzustki, jelit, a także nowotworu płuc, pęcherza i raka skóry. Całkowite wyeliminowanie z diety tego szkodliwego pierwiastka jest niemożliwe, jednak unikając niektórych produktów, możemy zredukować jego stężenie w naszym organizmie.

Prof. Kathryn Cottingham z USA wraz z innymi naukowcami postanowiła sprawdzić poziom arsenu w organizmie człowieka na podstawie analizy paznokci. W tym celu zespół naukowy przebadał 852 osób. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym ”Nutrition Journal”.

Jak ustalili badacze, kobiety i mężczyźni, którzy jedli przynajmniej jedną rybną potrawę w ciągu tygodnia miały o 7,4 proc. większe stężenie arsenu niż osoby spożywające rybę raz na miesiąc. Okazało się, że najwięcej arsenu zawierają ryby o ciemnym mięsie takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, miecznik i sardynka.

Alkohol to również bogate źródło arsenu. Badania udowodniły, że kobiety pijące od 5 do 6 kieliszków wina na tydzień, mają w organizmie o 20 proc. więcej arsenu niż te, które unikają picia alkoholu.

Jak wynika z badań, ryż biały i brązowy mają w sobie znacznie więcej arsenu niż inne rodzaje zbóż. Jest to spowodowane tym, że ryż ma większą zdolność wchłaniania arsenu występującego naturalnie oraz substancji pozostałych po stosowaniu pestycydów, w których obecny jest ten pierwiastek.

Jak wykazały badania, w brukselce i innych rodzajach warzyw kapustnych też występują znaczne ilości arsenu. U osób spożywających brukselkę przynajmniej raz na tydzień odnotowano wyższe stężenie arsenu o 10 proc., w porównaniu do osób, które jej nie jadły. Naukowcy podejrzewają, że może się tak dziać z powodu dużej ilości siarki w warzywach kapustnych. Związki zawierające siarkę łatwo wiążą się ze szkodliwym dla organizmu arsenem. Nie oznacza to, że powinno się rezygnować z jedzenia brukselki, jarmużu, kalafiora, czy brokułu. Należy jednak spożywać te zdrowe warzywa w bezpiecznych ilościach.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić