Miód to jeden najpopularniejszych dodatków do żywności, który doskonale sprawdza się, jako dodatek do herbaty, kawy, jogurtu, deserów, zdrowych koktajli czy wielu potraw mięsnych.
Czytaj także: Zaostrza stany zapalne stawów. Nie dla każdego
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poza walorami smakowymi ta wyprodukowana przez pszczoły substancja wykazuje również wiele prozdrowotnych właściwości, które zostały potwierdzone przez naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu znajdującego się w Toronto. Eksperci wzięli pod lupę wyniki osiemnastu badań kontrolnych dotyczących ponad 1100 uczestników.
Czytaj także: Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach
Były to osoby zdrowo odżywiające będące na diecie, w której cukier dodany stanowi 10 proc. kalorii dostarczanych każdego dnia. Średnia dzienna konsumpcja miodu wśród uczestników wynosiła ok. 2 łyżeczki w ciągu dnia (40 gramów). Dokonując analizy, uczeni zauważyli, że miód pomaga obniżyć stężenie glukozy w krwiobiegu na czczo, a także złego cholesterolu LDL w organizmie. Okazuje się również, że pszczeli nektar wpływa korzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Jak zaobserwowali kanadyjscy naukowcy, najwięcej korzyści prozdrowotnych niesie ze sobą regularne sięganie po surowy miód jednokwiatowy, np. koniczynowy czy akacjowy. Tauseef Khan główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach czasopisma medycznego "Nutrition Reviews", jest zaskoczony, że miód okazał się o wiele zdrowszym zamiennikiem cukru.
Pomimo tego, że miód to w blisko 80 procentach cukier, zawiera zarówno powszechne, jak i rzadkie cukry oraz białka, kwasy organiczne i inne składniki bioaktywne wpływające korzystnie na nasze zdrowie – podsumował naukowiec.
Warto wspomnieć, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, mającej temperaturę wyższą niż 65 stopni Celsjusza, ponieważ w ten sposób straci on wiele swoich prozdrowotnych właściwości.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.