Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo

235

Dobrą wiadomość dla wszystkich fanów jajek mają naukowcy, którzy opublikowali wyniki najnowszych badań na łamach "Nutrients". Okazuje się, że jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ale tylko pod jednym warunkiem!

Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo
Czy jajka są zdrowe? (Licencjodawca, Piotr Kamionka/REPORTER)

Właściwości jajek

Eksperci ds. żywienia od lat walczą z mitami krążącymi wokół jajek. Wielu dietetyków podkreśla, że zdrowe odżywianie nie wyklucza jedzenia jajek, gdyż są one cennym źródłem witamin A, D, E oraz K. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, które są bezcenne dla naszego układu nerwowego. Jajka to źródło cynku, miedzi, żelaza, selenu, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Można je również wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Stanowią doskonały dodatek do sałatek, można je jeść na miękko, na twardo, a jajko w koszulce będzie idealnym urozmaiceniem kanapki czy grzanki.

Jedzenie jajek a choroby układu krążenia

Nagromadzone złogi cholesterolowe w naszych naczyniach krwionośnych mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy, dlatego tak ważna jest w tym przypadku profilaktyka. Najlepszą będzie dieta. Co ciekawe, według najnowszych badań nie tylko ograniczenie wysokoprzetworzonej żywności czy tłustych potraw może mieć pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Jedzenie od jednego do trzech jaj tygodniowo może również przynieść wiele korzyści.

W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "Nutrients", wzięło udział 3042 ochotników. Naukowcy sprawdzali, ile jaj tygodniowo zjadają uczestnicy. W kolejnym etapie - po upływie 10 lat - badacze ocenili zarówno ryzyko, jak i zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy jedli od jednego do trzech jaj tygodniowo, mieli mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 60 proc. Naukowcy radzą, by nie przekraczać tej liczby ze względu na fakt, że jajka to także źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, należy pamiętać, że powinny być one częścią zdrowej i zbilansowanej diety – tylko wtedy ich konsumpcja będzie korzystna dla naszego zdrowia.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić