Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo

235

Dobrą wiadomość dla wszystkich fanów jajek mają naukowcy, którzy opublikowali wyniki najnowszych badań na łamach "Nutrients". Okazuje się, że jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ale tylko pod jednym warunkiem!

Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo
Czy jajka są zdrowe? (Licencjodawca, Piotr Kamionka/REPORTER)

Właściwości jajek

Eksperci ds. żywienia od lat walczą z mitami krążącymi wokół jajek. Wielu dietetyków podkreśla, że zdrowe odżywianie nie wyklucza jedzenia jajek, gdyż są one cennym źródłem witamin A, D, E oraz K. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, które są bezcenne dla naszego układu nerwowego. Jajka to źródło cynku, miedzi, żelaza, selenu, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Można je również wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Stanowią doskonały dodatek do sałatek, można je jeść na miękko, na twardo, a jajko w koszulce będzie idealnym urozmaiceniem kanapki czy grzanki.

Jedzenie jajek a choroby układu krążenia

Nagromadzone złogi cholesterolowe w naszych naczyniach krwionośnych mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy, dlatego tak ważna jest w tym przypadku profilaktyka. Najlepszą będzie dieta. Co ciekawe, według najnowszych badań nie tylko ograniczenie wysokoprzetworzonej żywności czy tłustych potraw może mieć pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Jedzenie od jednego do trzech jaj tygodniowo może również przynieść wiele korzyści.

W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "Nutrients", wzięło udział 3042 ochotników. Naukowcy sprawdzali, ile jaj tygodniowo zjadają uczestnicy. W kolejnym etapie - po upływie 10 lat - badacze ocenili zarówno ryzyko, jak i zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy jedli od jednego do trzech jaj tygodniowo, mieli mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 60 proc. Naukowcy radzą, by nie przekraczać tej liczby ze względu na fakt, że jajka to także źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, należy pamiętać, że powinny być one częścią zdrowej i zbilansowanej diety – tylko wtedy ich konsumpcja będzie korzystna dla naszego zdrowia.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić