Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Naukowcy to zauważyli. Ci, którzy go jedzą, bardzo rzadko mają żylaki

17

Naukowcy zauważyli, że u osób, których dieta obfitowała w jeden składnik, żylaki rozwijały się bardzo rzadko. Dowiedz się, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej.

Naukowcy to zauważyli. Ci, którzy go jedzą, bardzo rzadko mają żylaki
Włącz błonnik do diety. Zapobiega żylakom (Licencjodawca)

Żylaki to żyły, które są widoczne pod powierzchnią skóry i mają niebieski lub ciemnofioletowy kolor oraz kręty, poszerzony i wypukły kształt. Nie tylko wyglądają mało estetyczne, ale są również objawem uszkodzenia lub osłabienia zastawek żylnych, na skutek czego krew nie może prawidłowo krążyć w naszym organizmie. Nieleczone prowadzą do zakrzepicy żył.

Do czynników ryzyka rozwoju niewydolności żylnej można zaliczyć m.in.: wiek i płeć pacjenta, ciążę, siedzący tryb życia, malformacje naczyniowe, otyłość czy długie przebywanie w pozycji stojącej. Pojawieniu się żylaków sprzyja również dieta bogata w wysokoprzetworzone, produkty, które zawierają znaczne ilości tłuszczu, soli i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zabójcze rafinowane ziarna. Zrezygnuj z białego chleba i makaronu

Żylakom mogą towarzyszyć takie objawy, jak świąd w obrębie jednej lub kilku żył, uczucie ciężkich nóg, opuchlizna na podudziach oraz ból i skurcze mięśni kończyn dolnych. Zdaniem ekspertów Mayo Clinic, których badania zostały opublikowane w "The Clinician's Handbook of Natural Medicine", chcąc uniknąć tego rodzaju problemów zdrowotnych, należy regularnie sięgać po błonnik pokarmowy.

Produkty bogate w ten składnik odgrywają kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu żylaków. Poza tym zapobiegają występowaniu hemoroidów i usprawniają pracę naszych jelit. Przyspieszają ich perystaltykę, ułatwiają wypróżnianie i niczym miotła wymiatają z jelit szkodliwe dla zdrowia zalegające złogi pokarmowe. Włókno pokarmowe wspomaga również proces odchudzania, ponieważ na długo pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza chęć sięgania po niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Jak zalecają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w trosce o swoje zdrowie, powinniśmy każdego dnia spożywać ok. 25 g błonnika pokarmowego. Najwięcej tej cennej substancji znajdziemy m.in.: w pieczywie pełnoziarnistym, czerwonej fasoli, brukselce, porzeczkach, malinach, siemieniu lnianym, pestkach babki plesznik, brązowym ryżu czy orzechach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić