Warzywa, które warto jeść latem
Gdy na zewnątrz panuje upał, zaleca się pić 2,5 litra wody w ciągu dnia. Wodę do organizmu możemy dostarczyć również, spożywając warzywa.
Jednym z nich jest sałata, która ochłodzi i nawodni nasze ciało oraz wspomoże metabolizm i dostarczy cennych witamin. Sałata jest niskokaloryczna i zawiera znaczne ilości wody. Obecność tego warzywa w codziennym menu uchroni nas przed odwodnieniem.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Pomidory zawierają spore ilości wody, a poza tym witaminę C, E, K i witaminy z grupy B. Zbyt mała ilość wody w organizmie wpływa na zdrowie naszej skóry, dlatego w trosce o jej kondycję warto regularnie jeść pomidory.
Kolejne warzywo mające w sobie dużą ilość wody to ogórek. Woda z cytryną i ogórkiem działa odświeżająco. Niestety połączenie ogórka z warzywami bogatymi w witaminę C takimi jak pomidor lub papryka, nie jest dobrym wyborem. Askorbinaza obecna w ogórkach działa utleniająco na witaminę C.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Latem warto sięgać także po cukinie, które są smaczne, niskokaloryczne i lekkostrawne. Jedzenie cukinii pomoże na problemy trawienne, odkwasi organizm, wzmocni układ odpornościowy oraz zmniejszy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Zobacz także: Detoks przed urlopem. Siła tkwi w jednym składniku
W cukinii znajdziemy składniki odżywcze takie jak witamina A, C i B oraz wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas i jod. Młode cukinie można jeść na surowo nawet ze skórką.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.