Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie dodawaj do rosołu. Najgorsze części kurczaka

2

Rosół jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych zup w kuchni polskiej. Jego właściwości zdrowotne, wspomagające regenerację organizmu, są doceniane od lat. Jednak aby maksymalnie skorzystać z dobroczynnych właściwości rosołu z kurczaka, dobrze wiedzieć, że niektórych części tego drobiu lepiej unikać.

Nie dodawaj do rosołu. Najgorsze części kurczaka
Najgorsze części kurczaka. Nie dodawaj do rosołu (Adobe Stock)

Kurczak jest jednym z najczęściej jedzonych mięs na świecie, ale jak każde zwierzęce źródło białka, również może być nosicielem różnych mikroorganizmów i pasożytów.

Najbardziej podatne na ich występowanie są konkretne części kurczaka: głowa, płuca oraz ogon.

Dlaczego unikać głowy, płuc i ogona?

Części te są bardziej podatne na kumulację pasożytów. Głowa szczególnie, a płuca i ogon są mniej odporne na działanie wysokich temperatur podczas gotowania. Unikanie ich sprawi, że rosół będzie znacznie bezpieczniejszy i skuteczniej wspomoże nasze zdrowie bez ryzyka związanego z patogenami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Najgorsze części kurczaka. Rodzaje zagrożeń

Pewne patogeny obecne w mięsie kurczaka mogą być transmitowane na ludzi spożywających niedostatecznie ugotowane lub zanieczyszczone mięso. Do głównych zagrożeń należą:

Salmonella. Jest to bakteria, która, choć nie jest pasożytem, to jest jedną z najczęściej przenoszonych przez kurczaki. Może prowadzić do biegunki, gorączki oraz bólu brzucha.

Tasiemce. To pasożytnicze robaki, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak utrata masy ciała, zmęczenie, a nawet problemy neurologiczne.

Toxoplasma gondii. Ten pierwotniak może zostać przeniesiony na ludzi jedzących zakażone mięso, wywołując toksoplazmozę.

Campylobacter. To bakteria, która może zainfekować ludzi przez kontakt z kurczakiem, wywołując biegunkę, gorączkę i bóle brzucha.

Żeby zminimalizować ryzyko zakażenia, zawsze należy dokładnie gotować mięso, unikać bezpośredniego kontaktu z surowym drobiem, myć ręce oraz utrzymywać czystość w kuchni.

Autor: JAR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić