pogoda
Warszawa
12°
Kamil S. Sikora | 

Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników

50

Ze względu na walory smakowe oraz bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, każdy powinien włączyć owoce do swojego codziennego menu. Sprawdziliśmy, które wykazują najsilniejsze właściwości antyrakowe.

Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników
Cytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menu. Nie każdy jednak wie, że więcej antyrakowych składników ma skórka cytryny, niż sam owoc (Licencjodawca, Heike Flora Herden)

Do najzdrowszych owoców można zaliczyć cytrynę, grejpfruta, limonkę, pomarańczę oraz pomelo. W cytrusach znajdziemy m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, potas, miedź, wapń, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, garbniki oraz beta-karoten. Dzięki zawartości cennych składników, pomagają one obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Poza tym usprawniają pracę układu immunologicznego i wpływają korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Antyoksydanty obecne w owocach cytrusowych zwalczają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych.

Podczas badań naukowych poświęconych prozdrowotnym właściwościom cytrusów, eksperci odkryli, że zawierają one D-limonen, który wchodzi w skład olejków eterycznych. Jak zauważyli badacze, substancja ta wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Jej wysoka zawartość nadaje cytrusom świeży i aromatyczny zapach. Co ciekawe, najwięcej D-limonenu znajdziemy w skórce owoców cytrusowych. Wynik badań potwierdziły, że regularne dodawanie startej skórki do ulubionych potraw, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Inne egzotyczne owoce, które są w stanie uchronić nasz organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi, to mango, kiwi, kaki, gnata, figa i ananas. W trosce o swoje zdrowie, do naszej diety powinniśmy włączyć również jagody goi, truskawki, jeżyny, borówki, aronię i czarną porzeczkę. W owocach jagodowych można znaleźć naturalne antyrakowe barwniki, garbniki oraz mnóstwo witamin i związków minerałów. Tego rodzaju produkty wzmacniają kondycję narządu wzroku, pomagają na problemy trawienne, obniżają cholesterol i wspierają prawidłową pracę naszego układu sercowo-naczyniowego.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Witamina D a walka z koronawirusem
NA ŻYWO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Poleciał do Madrytu z dziewczyną i całą drużyną rugby. 21-letni Brytyjczyk zaginął
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspertka odczytała z ruchu warg
Mówili, że to smugi po świecach. Pleśń zniszczyła zdrowie małżeństwa
Brak Ukrainy w NATO to szansa dla Rosji. Unijny komisarz ostrzega
Najgorszy wynik od czasów Trumana. Sondaż poparcia Donalda Trumpa
Nawet minus 7 stopni Celsjusza. Gdzie będzie najzimniej?
Samochód wjechał w tłum. Policja wyklucza atak terrorystyczny
Fatalne prognozy na majówkę. Silne załamanie pogody
"Surfowali" na dachu pociągu. Dwie osoby zginęły
"Tak, jak go Bóg stworzył". Pogrzeb papieża Piusa XII był katastrofą
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić