Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników

54

Ze względu na walory smakowe oraz bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, każdy powinien włączyć owoce do swojego codziennego menu. Sprawdziliśmy, które wykazują najsilniejsze właściwości antyrakowe.

Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników
Cytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menu. Nie każdy jednak wie, że więcej antyrakowych składników ma skórka cytryny, niż sam owoc (Licencjodawca, Heike Flora Herden)

Do najzdrowszych owoców można zaliczyć cytrynę, grejpfruta, limonkę, pomarańczę oraz pomelo. W cytrusach znajdziemy m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, potas, miedź, wapń, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, garbniki oraz beta-karoten. Dzięki zawartości cennych składników, pomagają one obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Poza tym usprawniają pracę układu immunologicznego i wpływają korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Antyoksydanty obecne w owocach cytrusowych zwalczają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych.

Podczas badań naukowych poświęconych prozdrowotnym właściwościom cytrusów, eksperci odkryli, że zawierają one D-limonen, który wchodzi w skład olejków eterycznych. Jak zauważyli badacze, substancja ta wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Jej wysoka zawartość nadaje cytrusom świeży i aromatyczny zapach. Co ciekawe, najwięcej D-limonenu znajdziemy w skórce owoców cytrusowych. Wynik badań potwierdziły, że regularne dodawanie startej skórki do ulubionych potraw, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Inne egzotyczne owoce, które są w stanie uchronić nasz organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi, to mango, kiwi, kaki, gnata, figa i ananas. W trosce o swoje zdrowie, do naszej diety powinniśmy włączyć również jagody goi, truskawki, jeżyny, borówki, aronię i czarną porzeczkę. W owocach jagodowych można znaleźć naturalne antyrakowe barwniki, garbniki oraz mnóstwo witamin i związków minerałów. Tego rodzaju produkty wzmacniają kondycję narządu wzroku, pomagają na problemy trawienne, obniżają cholesterol i wspierają prawidłową pracę naszego układu sercowo-naczyniowego.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Witamina D a walka z koronawirusem
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić