Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol

0

Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych, która jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Poza walorami smakowymi, ma również walory zdrowotne! Nie warto więc jej pomijać, kiedy następnym razem będziemy przygotowywać chilli con carne.

Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol
Dlaczego warto jeść kolendrę? (Licencjodawca, Halfdark)

Składniki odżywcze zawarte w kolendrze

Kolendra zawiera sporo składników odżywczych, których znaczenia nie możemy przecenić.

  • Flawonoidy. Naturalne związki chemiczne o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
  • Fitosterole. Składniki roślinne, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu.
  • Garbniki. Mające właściwości ściągające i antyoksydacyjne.
  • Witaminy. Kolendra zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
  • Minerały. Wśród nich znajdują się magnez, wapń i żelazo.
  • Kwasy organiczne. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Związki białkowe. Białka są niezbędne dla budowy i naprawy tkanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lubczyk – naturalny afrodyzjak

Dlaczego warto regularnie jeść kolendrę?

Kolendra może przyczyniać się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawy trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprzyjają walce z drobnoustrojami i infekcjami. Zawarte w niej związki wspierają kondycję skóry oraz przyspieszają gojenie ran i oparzeń.

Kolendra działa pozytywnie na układ pokarmowy i wydalniczy. Może zwiększać apetyt, redukować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i może zwiększać wydalanie moczu. Badania wskazują, że może również obniżać poziom cukru we krwi oraz wspierać usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Przeciwwskazania do spożywania kolendry

Kolendra jest zazwyczaj bezpieczna, niektórzy mogą jednak doświadczyć alergii lub nadwrażliwości na tę roślinę, a osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny ją spożywać w bardzo małych ilościach - kolendra może bowiem wpływać na czas krzepnięcia.

Warto również pamiętać o tym, że ponadnormatywne spożycie kolendry może prowadzić do nadmiernej aktywacji pewnych enzymów wątrobowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić