Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol

1

Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych, która jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Poza walorami smakowymi, ma również walory zdrowotne! Nie warto więc jej pomijać, kiedy następnym razem będziemy przygotowywać chilli con carne.

Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol
Dlaczego warto jeść kolendrę? (Licencjodawca, Halfdark)

Składniki odżywcze zawarte w kolendrze

Kolendra zawiera sporo składników odżywczych, których znaczenia nie możemy przecenić.

  • Flawonoidy. Naturalne związki chemiczne o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
  • Fitosterole. Składniki roślinne, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu.
  • Garbniki. Mające właściwości ściągające i antyoksydacyjne.
  • Witaminy. Kolendra zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
  • Minerały. Wśród nich znajdują się magnez, wapń i żelazo.
  • Kwasy organiczne. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Związki białkowe. Białka są niezbędne dla budowy i naprawy tkanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lubczyk – naturalny afrodyzjak

Dlaczego warto regularnie jeść kolendrę?

Kolendra może przyczyniać się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawy trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprzyjają walce z drobnoustrojami i infekcjami. Zawarte w niej związki wspierają kondycję skóry oraz przyspieszają gojenie ran i oparzeń.

Kolendra działa pozytywnie na układ pokarmowy i wydalniczy. Może zwiększać apetyt, redukować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i może zwiększać wydalanie moczu. Badania wskazują, że może również obniżać poziom cukru we krwi oraz wspierać usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Przeciwwskazania do spożywania kolendry

Kolendra jest zazwyczaj bezpieczna, niektórzy mogą jednak doświadczyć alergii lub nadwrażliwości na tę roślinę, a osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny ją spożywać w bardzo małych ilościach - kolendra może bowiem wpływać na czas krzepnięcia.

Warto również pamiętać o tym, że ponadnormatywne spożycie kolendry może prowadzić do nadmiernej aktywacji pewnych enzymów wątrobowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić