Składniki odżywcze zawarte w kolendrze
Kolendra zawiera sporo składników odżywczych, których znaczenia nie możemy przecenić.
- Flawonoidy. Naturalne związki chemiczne o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
- Fitosterole. Składniki roślinne, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu.
- Garbniki. Mające właściwości ściągające i antyoksydacyjne.
- Witaminy. Kolendra zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
- Minerały. Wśród nich znajdują się magnez, wapń i żelazo.
- Kwasy organiczne. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
- Związki białkowe. Białka są niezbędne dla budowy i naprawy tkanek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto regularnie jeść kolendrę?
Kolendra może przyczyniać się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawy trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprzyjają walce z drobnoustrojami i infekcjami. Zawarte w niej związki wspierają kondycję skóry oraz przyspieszają gojenie ran i oparzeń.
Kolendra działa pozytywnie na układ pokarmowy i wydalniczy. Może zwiększać apetyt, redukować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i może zwiększać wydalanie moczu. Badania wskazują, że może również obniżać poziom cukru we krwi oraz wspierać usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Przeciwwskazania do spożywania kolendry
Kolendra jest zazwyczaj bezpieczna, niektórzy mogą jednak doświadczyć alergii lub nadwrażliwości na tę roślinę, a osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny ją spożywać w bardzo małych ilościach - kolendra może bowiem wpływać na czas krzepnięcia.
Warto również pamiętać o tym, że ponadnormatywne spożycie kolendry może prowadzić do nadmiernej aktywacji pewnych enzymów wątrobowych.