Sód pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Reguluje gospodarkę wodną, uwadnia tkanki, komórki, utrzymuje napięcie mięśniowe oraz wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego, chroni przed utratą wody, jak również utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi. Gdy brakuje go w organizmie możemy odczuwać niepokój, brak apetytu, bóle głowy, nadpobudliwość. Pojawiają się również zaburzenia mowy, senność, drgawki. Długotrwały niedobór sodu może doprowadzić do obrzęku, uszkodzenia mózgu i zgonu. Za niedobór sodu może być też odpowiedzialny stan chorobowy toczący się w naszym organizmie, np. niewydolność nerek, niedoczynność tarczycy, jak również przedawkowanie leków moczopędnych czy nadmierne spożycie wody źródlanej.
Niedobór sodu zagraża bezpośrednio naszemu życiu, ale i nadmiar sodu może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Gdy tego pierwiastka jest za dużo w organizmie rozwija się nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia pracy serca. Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów wysokiego ciśnienie krwi jest ból z tyłu głowy, jak również kołatanie serca oraz krwawienie z nosa. Niestety, nieleczona dolegliwość prowadzi do uszkodzenia nerek, serca, a nawet wylewu krwi
do mózgu. Ten z kolei może doprowadzić do niepełnosprawności, paraliżu czy niedowładu kończyn. Nadmiar sodu w diecie zwiększa również ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, takich jak insulinooporność czy miażdżyca. Sód znajdziemy w wielu popularnych produktów, dlatego niezwykle łatwo go przedawkować. Wyroby mięsne, konserwy, wędzone wędliny i ryby, kabanosy, żółte sery, parówki, przyprawy, sosy, majonezy, chipsy, krakersy, gotowe zupy, kanapki, mrożonki, jak również produkty garmażeryjne oraz jedzenie typu fast food powinny znaleźć się na zakazanej liście osób, które chcą zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka sodu **nie powinna przekraczać dwóch gramów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.