Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie przekraczaj łyżeczki dziennie. Możesz uszkodzić mózg i obciążyć serce

20

Chociaż odpowiednia podaż sodu jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i zachowania zdrowia, to nadmiar tego pierwiastka w diecie działa wyniszczająco na praktycznie każdy organ w naszym ciele.

Nie przekraczaj łyżeczki dziennie. Możesz uszkodzić mózg i obciążyć serce
(Pixabay)

Sód pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Reguluje gospodarkę wodną, uwadnia tkanki, komórki, utrzymuje napięcie mięśniowe oraz wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego, chroni przed utratą wody, jak również utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi. Gdy brakuje go w organizmie możemy odczuwać niepokój, brak apetytu, bóle głowy, nadpobudliwość. Pojawiają się również zaburzenia mowy, senność, drgawki. Długotrwały niedobór sodu może doprowadzić do obrzęku, uszkodzenia mózgu i zgonu. Za niedobór sodu może być też odpowiedzialny stan chorobowy toczący się w naszym organizmie, np. niewydolność nerek, niedoczynność tarczycy, jak również przedawkowanie leków moczopędnych czy nadmierne spożycie wody źródlanej.

Niedobór sodu zagraża bezpośrednio naszemu życiu, ale i nadmiar sodu może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Gdy tego pierwiastka jest za dużo w organizmie rozwija się nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia pracy serca. Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów wysokiego ciśnienie krwi jest ból z tyłu głowy, jak również kołatanie serca oraz krwawienie z nosa. Niestety, nieleczona dolegliwość prowadzi do uszkodzenia nerek, serca, a nawet wylewu krwi

do mózgu. Ten z kolei może doprowadzić do niepełnosprawności, paraliżu czy niedowładu kończyn. Nadmiar sodu w diecie zwiększa również ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, takich jak insulinooporność czy miażdżyca. Sód znajdziemy w wielu popularnych produktów, dlatego niezwykle łatwo go przedawkować. Wyroby mięsne, konserwy, wędzone wędliny i ryby, kabanosy, żółte sery, parówki, przyprawy, sosy, majonezy, chipsy, krakersy, gotowe zupy, kanapki, mrożonki, jak również produkty garmażeryjne oraz jedzenie typu fast food powinny znaleźć się na zakazanej liście osób, które chcą zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka sodu **nie powinna przekraczać dwóch gramów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić