Nieoczekiwane właściwości zdrowotne miodu
Okazuje się, że miód pomaga regulować poziom glukozy we krwi na czczo, obniża poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie zwiększa ilość tego dobrego. Wspiera również leczenie wszelkiego rodzaju stanów zapalnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słodycze warto zastąpić miodem, ponieważ to znacznie zmniejsza ryzyko chorób, które wiążą się z nadmierną konsumpcją cukru, jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca, czy choroby serca.
Wyniki opierają się na analizach zespołu z University of Toronto. Pod lupę wzięto osiemnaście prac naukowych opisujących właściwości miodu. Badania objęły ponad 1000 uczestników i trwały przez osiem tygodni.
Wyniki badań
Uczestnicy przez cały okres analiz przestrzegali zdrowego odżywiania, a cukier stanowił nie więcej niż 10 procent dziennego spożycia kalorii. Miód był dodawany do herbaty jako zamiennik cukru, a dzienna konsumpcja słodkiego dodatku nie przekraczała dwóch łyżek.
Największymi korzyściami mogły cieszyć się osoby spożywające surowy miód akacjowy lub z nektaru kwiatów robinii. Autorzy badania zauważają, że nie każdy cukier powinien być traktowany tak samo, bo w słodkim dodatku znajdziemy także kompozycję białek, kwasów organicznych oraz rzadkich cukrów.
Wniosek nasuwa się jeden – każdy z nas powinien zastąpić cukier lub słodziki - miodem. Chodzi oczywiście o niewielką ilość, bo tutaj również ważny jest umiar. Nie należy przesadzać, bo wtedy możemy uzyskać odwrotne efekty.
Korzyści ze spożywania miodu
Miód nie tylko pomaga obniżyć poziom cukru oraz złego cholesterolu. Istnieje wiele innych zalet, dla których warto sięgać po słodki dodatek. W pszczelim produkcie znajdziemy substancje antybiotyczne, a acetylocholina i potas wzmocnią serce.
W miodzie znajdziemy również dużo mikroelementów, jak fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy czy biotyna. Pomoże też łagodzić dolegliwości układu pokarmowego.
Przed dodaniem miodu do herbaty warto ją jednak nieco ostudzić. Dodanie słodkiego dodatku do wrzącej wody powoduje utratę wielu wartości odżywczych. Najlepiej, by temperatura nie przekraczała 65 stopni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.