Nie tylko rak i udar. Tyle wystarczy, by wykończyć serce

Lekarze i eksperci żywieniowi od dłuższego czasu ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że regularne sięganie po tego rodzaju żywność nie tylko zwiększa ryzyko raka i udaru mózgu, ale także w szczególności uderza w serce.

Wystarczy jedna porcja mięsa dziennie, by ryzyko miażdżycy wzrosło o 22 proc.Wystarczy jedna porcja mięsa dziennie, by ryzyko miażdżycy wzrosło o 22 proc.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | .

W wieprzowinie, wołowinie, baraninie i innych rodzajach czerwonego mięsa znajdziemy znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zwiększający tym samym ryzyko miażdżycy, zawału, niedokrwiennej choroby serca i udaru mózgu.

Naukowcy wyliczyli, że wystarczy spożywać jedną porcję dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa, by ryzyko ryzyko miażdżycy wzrosło aż o 22 proc.!

Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"

Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, takich jak konserwy, parówki, szynka, pasztet i kiełbasa. Poza tym jadłospis obfity w tego typu żywność może w rezultacie przyczynić się do rozwoju cukrzycy i komórek nowotworowych w naszych organizmie, a nawet doprowadzić do przedwczesnego zgonu. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy całkowicie zrezygnować z tych produktów lub ograniczyć ich spożywanie do minimum.

Szkodliwy wpływ czerwonego mięsa na nasze zdrowie został po raz kolejny potwierdzony naukowo. Eksperci z University Tufts i Cleveland Clinic Lerner Research Institute postanowili sprawdzić, w jaki sposób wspomniany rodzaj mięsa wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Zespół amerykańskich naukowców dokonał analizy stanu zdrowia ponad cztery tysięcy osób, które ukończyły 65. rok życia. Podczas badań specjaliści określili profile biomarkerów znajdujące się w osoczu krwi. Dotyczyło to m.in. N-tlenku trimetyloaminy (TMAO), czyli produktu ubocznego powstającego w procesie trawienia L-karnityny obecnej w czerwonym mięsie.

Jak się okazało, ten związek organiczny opóźnia usuwanie cholesterolu z krwiobiegu, przez co sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Zdaniem naukowców wysokie stężenie tego metabolitu, a także dwóch pozostałych – krotonbetainy i gamma-butyrobetainy w znacznym stopniu podnosi ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem