Właściwa dieta
Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że niezdrowa dieta zwiększa ryzyko rozwoju wielu schorzeń. Żeby się na nie uodpornić, powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych potraw, słodyczy, wysokoprzetworzonej żywności, czerwonego mięsa, nikotyny oraz produktów bogatych w sól. W sezonie infekcyjnym warto też ograniczyć alkohol - to nie tylko główny winowajca raka, ale i zabójca odporności.
Warto również pamiętać o tym, żeby w naszym codziennym jadłospisie nie brakowało, owoców, warzyw, zdrowych tłuszczów, ryb morskich i roślin strączkowych. Dla prawidłowego funkcjonowanie układu immunologicznego bardzo ważne są takie składniki jak: żelazo, selen, cynk, miedź, potas, magnez, witamina A, C, D, witaminy z grupy B i antyoksydanty.
Częste mycie rąk
Na naszych rękach cały czas gromadzą się miliony zarazków, które mogą dostać się do jamy ustnej, nosa, oczu i narządów wewnętrznych. W trosce o swoje zdrowie należy regularnie myć ręce zaraz po powrocie do domu, przed wyjściem z toalety czy po przyjściu do pracy. Odpowiednia higiena rąk jest najprostszym i najtańszym sposobem na wzmocnienie odporności.
Regularna aktywność fizyczna
Nie od dzisiaj wiadomo, że uprawianie sportu i ruch na świeżym powietrzu wzmacnia cały nasz organizm i poprawia samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nadmierny wysiłek fizyczny może prowadzić do przemęczenia i wpływać negatywnie na układ odpornościowy. Regularna aktywność fizyczna jest bardzo ważna, ale nie powinniśmy z nią przesadzać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Unikanie stresu i zdrowy sen
Niewystarczająca ilość i słaba jakość nocnego odpoczynku, podobnie jak ciągły stres zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Zbyt wysokie stężenie hormonu stresu w organizmie, uszkadza limfocyty T, które tworzą barierą ochronną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.