Skąd tyle dobroci?
Liście porzeczki są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin (C, A, B, P, K), karotenoidów oraz minerałów (boru, magnezu, żelaza, potasu, manganu, miedzi, wapnia, glinu, chromu), flawonoidów, garbników, fitosteroli oraz kwasów organicznych.
Trudno, żeby takie bogactwo składników nie wpływało na zdrowie osób, które decydują się na regularne spożycie oferujących je liści. A jak wpływa?
Czytaj też: Siedlisko bakterii. Gorsze niż deska klozetowa
Właściwości zdrowotne naparu z liści porzeczki
Wsparcie dla układu odpornościowego. Bogactwo witaminy C w liściach porzeczki pomaga wzmocnić odporność, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu immunologicznego.
Wzmocnienie układu krążenia.
Flawonoidy w liściach porzeczki działają antyoksydacyjnie, a więc pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc naczynia krwionośne i serce. Zawarty w liściach potas pomaga natomiast regulować ciśnienie krwi.
Wsparcie dla układu pokarmowego i zwalczanie stanów zapalnych.
Garbniki w liściach porzeczki mają działanie ściągające i przeciwzapalne, a zatem mogą przynieść ulgę w przypadku problemów z układem pokarmowym (np. biegunki).
Wspomaganie pracy układu moczowego.
Liście porzeczki mają działanie moczopędne, a zatem mogą wspomagać pracę nerek, przyczyniając się do usuwania z organizmu nadmiaru wody i toksyn.
Poprawa stanu skóry.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, liście czarnej porzeczki może przyczynić się do poprawy zdrowia skóry, pomagając w zwalczaniu wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia skóry. Stosowany zewnętrznie, może pomóc łagodzić stany zapalne skóry, wspierać leczenie egzemy i trądziku.
Jak przygotować napar z liści porzeczki?
Napar z liści porzeczki jest łatwy do przygotowania. Wystarczy łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, po czym napar odcedzić. Można go pić 2-3 razy dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami.