Sok z żurawiny
Jedzenie żurawiny w formie surowej nie ma zbyt wielu zwolenników, ze względu na jej cierpki, gorzki i kwaśny smak. Na szczęście można z niej przyrządzić pyszny dżem, wino, sos, nalewkę lub po prostu domowy sok. Sięgając regularnie po tę miksturę, pozbędziemy się niezdrowego nawyku jedzenia słodyczy.
Poza tym dostarczymy do naszego organizmu wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz zmniejszymy ryzyko rozwoju poważnych chorób. Substancje obecne w soku żurawinowym podnoszą odporność na sezonowe infekcje, ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego i niektórym nowotworom. Pomagają również obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi i pozbyć się toksyn z organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Woda z cytryną
Zdarza się, że uczucie głodu i chęć zjedzenia szybkiej słodkiej przekąski między głównymi posiłkami, jest tak naprawdę spowodowane pragnieniem. W takiej sytuacji możemy sięgnąć po szklankę wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ten popularny cytrus zawiera m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Woda z cytryną usprawnia pracę układu immunologicznego, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.
Kefir
Bakterie probiotyczne obecne w kefirze hamują apetyt na słodycze. Ten mleczny napój wpływa również korzystnie na układ pokarmowy, wzmacnia florę jelitową, oczyszcza jelita ze złogów, usprawnia procesy trawienne i zwiększa naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje. Kefir łagodzi objawy wrzodów żołądka, zespołu jelita drażliwego, alergii oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.