Nie żałuj sobie. Wg naukowca to najzdrowsza przyprawa

10

W całym świecie, a zwłaszcza w Ameryce Południowej i Azji, pikantne dania cieszą się ogromną popularnością. Pasjonaci ostrych smaków mogą być jednak zaskoczeni tym, że regularne spożywanie takich potraw nie tylko nie szkodzi, ale może przynieść korzyści zdrowotne.

Nie żałuj sobie. Wg naukowca to najzdrowsza przyprawa
Przedłuża życie i chroni przed chorobami. Nie żałuj sobie chilli (Adobe Stock)

Papryczka chilli to ulubiona przyprawa osób lubiących ostry smak. Ta papryka zawiera kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za jej charakterystyczny, piekący smak. Kapsaicyna, będąca organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów, ma także silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu redukuje nadmiar wolnych rodników, co opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Dodawanie chilli do potraw przynosi wiele korzyści dla metabolizmu i zdrowia. Chilli usprawnia procesy metaboliczne oraz reguluje poziom glukozy we krwi, co zapobiega insulinooporności i rozwojowi cukrzycy typu 2.

Kapsaicyna pomaga również obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Te dobroczynne właściwości zostały potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Jedno z takich badań zostało przeprowadzone przez adiunkta żywienia z Harvard TH Chan School of Public Health. Lu Qi badał wpływ spożywania papryczki chilli na zdrowie prawie 500 000 dorosłych osób w Chinach.

Przedłuża życie i chroni przed chorobami

Analizy objęły również takie zmienne jak wiek, styl życia, płeć, wykształcenie, stan cywilny oraz codzienna dieta. Wyniki badania pokazały, że osoby jedzące pikantne potrawy niemal codziennie miały o 14 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.

Dodatkowo zauważono, że spożywanie ostrych potraw zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego dzięki właściwościom przeciwzapalnym kapsaicyny. Ekspert podkreśla, że doprawianie potraw chilli to doskonały sposób na poprawę zdrowia.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić