Papryczka chilli to ulubiona przyprawa osób lubiących ostry smak. Ta papryka zawiera kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za jej charakterystyczny, piekący smak. Kapsaicyna, będąca organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów, ma także silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu redukuje nadmiar wolnych rodników, co opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Dodawanie chilli do potraw przynosi wiele korzyści dla metabolizmu i zdrowia. Chilli usprawnia procesy metaboliczne oraz reguluje poziom glukozy we krwi, co zapobiega insulinooporności i rozwojowi cukrzycy typu 2.
Kapsaicyna pomaga również obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Te dobroczynne właściwości zostały potwierdzone w licznych badaniach naukowych.
Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo
Jedno z takich badań zostało przeprowadzone przez adiunkta żywienia z Harvard TH Chan School of Public Health. Lu Qi badał wpływ spożywania papryczki chilli na zdrowie prawie 500 000 dorosłych osób w Chinach.
Przedłuża życie i chroni przed chorobami
Analizy objęły również takie zmienne jak wiek, styl życia, płeć, wykształcenie, stan cywilny oraz codzienna dieta. Wyniki badania pokazały, że osoby jedzące pikantne potrawy niemal codziennie miały o 14 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Dodatkowo zauważono, że spożywanie ostrych potraw zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego dzięki właściwościom przeciwzapalnym kapsaicyny. Ekspert podkreśla, że doprawianie potraw chilli to doskonały sposób na poprawę zdrowia.