Nie żałujemy sobie. Umierają przez nią tysiące Polaków

104

Sól, często określana mianem białej śmierci, jest dodatkiem do żywności, którego nadmiar może mieć poważne skutki zdrowotne. Nie tylko osoby z problemami ciśnieniowymi powinny być ostrożne, ale każdy z nas. Poznaj zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem soli i dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Nie żałujemy sobie. Umierają przez nią tysiące Polaków
Dużo soli jest m.in. w ogórkach kiszonych. Na litr wody przypada ok. 35-40 g soli (Licencjodawca)

Lekarze od lat ostrzegają przed nadmiarem soli w diecie, podkreślając, że prowadzi to do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. Chociaż jest powszechnie używana w kuchni, należy pamiętać, że jest również obecna w wielu przetworzonych produktach spożywczych.

Do produktów z największą zawartością soli należą m.in.: paluszki, chipsy, krakersy, fast foody, zupy w proszku, gotowe dania, warzywa w puszce oraz niektóre ryby i przetwory mięsne, kiszonki i warzywa konserwowe. Aby zadbać o zdrowie, należy unikać nadmiernego solenia potraw i zwracać uwagę na skład produktów, który jest podany na etykiecie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce. Nadmierne spożycie soli przyczynia się do około 1,65 mln zgonów rocznie na całym świecie, z czego w Polsce rocznie umiera 17 tys. osób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na roślinne burgery

Duże spożycie soli prowadzi do wielu poważnych chorób

Wysokie spożycie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, demencji i problemów poznawczych, a także zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy i kamicy nerkowej.

Regularne spożywanie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka żołądka. Aby ulepszyć smak potraw bez użycia soli, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak czarny pieprz, oregano, lubczyk, czosnek, gorczyca, bazylia, szałwia czy cząber.

Pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Badanie UK pokazało, że osoby, które nigdy nie dodają soli do posiłków, są mniej narażone na migotanie przedsionków, niż osoby, które zawsze solą swoje jedzenie.

Autor: PAA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić