Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji. Charakteryzuje się podziemnym kłączem i długimi łodygami pokrytymi podłużnymi lancetowatymi liśćmi. Zielarskim surowcem są nasiona zamknięte w eliptycznych owocach. W gastronomii ta bylina jest znana także pod nazwą "kardamon zielony".
Kontynuacja artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Właściwości zdrowotne kardamonu
W Polsce kardamon jest powszechnie dostępny zarówno w całości, jak i w formie proszku. Zaletą tej przyprawy jest jej bogaty skład. Kardamon zawiera m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki takiej zawartości kardamon ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jedną z głównych jego zalet jest także pozytywny wpływ na układ pokarmowy.
Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych i jest skuteczny w leczeniu niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej oraz problemów układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie kardamonu jest także przydatne w kontekście pobudzania apetytu.
Stosowanie kardamonu to świetny sposób na złagodzenie problemów natury gastrycznej. Badacze z Florida A&M University odkryli bowiem, że ta przyprawa może być pomocna nie tylko w leczeniu stanów zapalnych jelit, ale także rozwiniętego raka jelita grubego.
Jego potencjał antynowotworowy może okazać się przydatny również w dietach pacjentów z rakiem piersi i prostaty. Składniki znajdujące się w nasionach kardamonu wzmacniają także układ odpornościowy, pomagając w walce z sezonowymi infekcjami oraz stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych. Dodatkowo kardamon hamuje enzymy, które odpowiadają za rozwój choroby Alzheimera.
Kardamon charakteryzuje się cytrynowo-imbirowym aromatem i korzennym smakiem, a także działa rozgrzewająco, co czyni go doskonałym dodatkiem do kawy. Choć najpopularniejszy jest w Turcji, cieszy się coraz większym uznaniem również w Polsce. Poza kawą, kardamon świetnie pasuje do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, mięsnych dań i potraw z ryżu. Kardamon bardzo dobrze komponuje się również z kiszonkami i sosami.
Gdzie występuje kardamon?
Kardamon występuje głównie na terytorium Azji. Dziko rośnie m.in. w Chinach, Indonezji czy na Półwyspie Indyjskim. Ta roślina została także przeniesiona do Ameryki Środkowej, gdzie poddano ją procesowi udanej aklimatyzacji. Warto wspomnieć, że kardamon był stosowany już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu. Służył jako dodatek do perfum.