Czosnek jest stosowany w medycynie naturalnej od wieków. Mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zdrowe mikstury z miodu, mleka i czosnku są wciąż bardzo popularne i chętnie wprowadzane jako wspomaganie przy leczeniu różnych infekcji. Czosnek wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz pomaga na ból gardła i gorączkę.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jednak nie zawsze jedzenie czosnku jest dobrym pomysłem. Kto i kiedy nie powinien jeść czosnku?
Przeziębienie i przyjmowanie leków
Czosnek warto stosować w przypadku infekcji, ale substancje w nim zawarte w połączeniu z niektórymi lekami przeciwbólowymi, mogą działać szkodliwie na nasz organizm. Szczególnie paracetamol w połączeniu z nadmiarem czosnku może uszkodzić naszą wątrobę. Leki przeciwzakrzepowe i te na przeziębienie, które zawierają kwas acetylosalicylowy także nie powinny być spożywane razem z czosnkiem. Roślina ta zmniejsza bowiem krzepliwość krwi więc nie należy jej jeść przy przyjmowaniu leków tego typu.
Cukrzyca
Osoby chore na cukrzycę nie powinny jeść czosnku w dużych ilościach. Warzywo to obniża poziom cukru w organizmie, więc jego łączenie z lekami przeciwcukrzycowymi jest niebezpieczne dla zdrowia. Może wywołać bowiem zbyt silny spadek cukru, co w najgorszym przypadku może doprowadzić do hipoglikemii.
Problemy z ciśnieniem
Osoby, które cierpią na zbyt niskie ciśnienie, również nie powinny spożywać czosnku. Roślina ta obniża je jeszcze bardziej, co może doprowadzić nawet do utraty przytomności. Pacjenci z podwyższonym ciśnieniem także powinny uważać na czosnek. Szczególnie jeżeli zażywają Lizynopryl, którego zadaniem jest obniżenie ciśnienia tętniczego. Połączenie czosnku z tym lekiem może spowodować silne i gwałtowne obniżenie ciśnienia krwi.
Problemy z żołądkiem
Osoby o wyjątkowo wrażliwym układzie pokarmowym powinny unikać ostrego jedzenia, co tyczy się także czosnku, który w dużych ilościach może podrażniać śluzówkę żołądka i powodować ból w przełyku. Nie zaleca się również spożywania czosnku przy stosowaniu leków na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.