Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Niedoceniana w Polsce. Dla wątroby nie ma nic lepszego

1

Cykorię znamy jako jeden ze składników sałatki lub alternatywę dla kawy; na naszych talerzach widujemy ją raczej rzadko. Tymczasem jest to roślina zawierająca potężne związki bioaktywne i mająca wszechstronne właściwości zdrowotne.

Niedoceniana w Polsce. Dla wątroby nie ma nic lepszego
Dlaczego warto jeść cykorię? (Licencjodawca, Basak Gurbuz Derman)

Wpływ cykorii na organizm

Cykoria jest skarbnicą błonnika, w tym inuliny. Inulina to prebiotyk, który jest fermentowany przez bakterie jelitowe, prowadząc do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Te związki mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, poprawiają trawienie, łagodzą objawy zaparć i wspierają zdrową mikroflorę jelitową, która jest niezbędna dla dobrego samopoczucia.

Inulina wpływa również na absorpcję glukozy, przyczyniając się do stabilizacji poziomu cukru we krwi. A skoro już o krwi mowa, to warto wiedzieć, że fitonutrienty — również zawarte w cykorii — obniżają w niej poziom tzw. złego cholesterolu i zwiększają poziom cholesterolu dobrego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem

Spożywanie cykorii wspomaga pracę wątroby i zapewnia organizmowi witaminę A (znaną ze swoich korzyści dla zdrowia wzroku) oraz witaminę K, manganu i magnezu, które biorą udział w procesach tworzenia i utrzymania zdrowej tkanki kostnej.

Warzywo ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą przyczyniać się do łagodzenia bólu stawów. Wpływ ten jest wynikiem połączenia zawartych w niej seskwiterpenów laktonowych i związków fenolowych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Jak podawać cykorię?

Cykorię można dusić (podobnie jak szpinak lub kapustę), piec (z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu – ma wówczas lekko karmelizowany smak) i grillować. Można użyć jej jako głównego składnika zupy o konsystencji kremu albo dodawać do sałatek, nadając im chrupkości i gorzkawego smaku.

Ten gorzkawy smak nie każdemu odpowiada, ale istnieje prosty sposób na jego eliminację. Wystarczy zanurzyć cykorię w gorącej wodzie, po kilku minutach ją odcedzić i — znowu na kilka minut — zanurzyć w zimnej.

Kawa z cykorii

Korzenie cykorii były tradycyjnie wykorzystywane jako zamiennik kawy. Pali się je, mieli i parzy podobnie jak zwyczajne ziarna kawy. Kawa z cykorii ma unikalny smak i jest naturalnie bezkofeinowa – sprawdzi się szczególnie u osób, które narażone są na cukrzycę typu 2.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Archeolodzy wprost zaniemówili. Niesamowite odkrycie w Pompejach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić