Kard czyli karczoch ostowy lub karczoch hiszpański pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Ta roślina z rodziny astrowatych ma długą, prostą i owłosioną łodygę, duże zielone owłosione od spodu liście i fioletowe lub niebieskie kwiaty.
Czytaj także: Nigdy nie pakuj w nią kanapek. Powód cię przerazi
Do spożycia nadają się grube ogonki liściowe i kłącza. W karczochu hiszpańskim znajdziemy m.in.: witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, sód, magnez, mangan, fosfor, cynk, miedź, błonnik, węglowodany, flawonoidy, kwas chlorogenowy, inulinę i cynarynę.
Regularne spożywanie tego warzywa nie tylko dostarczy do naszego organizmu odpowiednią ilość cennych witamin i składników mineralnych, ale także pomoże szybciej zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszy ryzyko wielu chorób.
Warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu niszczy wolne rodniki, spowalnia proces starzenia i chroni nas przed nowotworami. Z kolei laktony i cynaryny pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Czytaj także: Sezonowe cudo. Na organizm działa jak odtrutka
Minerały obecne w tej roślinie regulują ciśnienie tętnicze, usprawniają pracę układu nerwowego i immunologicznego, wzmacniają nasze kości i zapobiegają niedokrwistości. Jadalne części karczocha hiszpańskiego możemy ugotować lub upiec. Świetnie sprawdzą się w kuchni jako dodatek do dania głównego.
Czytaj także: Uważaj. Objaw ostrzega, że nerki są zapchane złogami
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.