Awokado - właściwości
Awokado od lat podbija serca smakoszy na całym świecie. Jest źródłem zdrowych tłuszczów, potasu, witaminy K, witamin z grupy B, witaminy E i C. Słynie ze swojego kremowego miąższu, który stanowi doskonały dodatek do sałatek, kanapek i – rzecz jasna - guacamole. Coraz częściej używany jest również jako baza do stworzenia zdrowych deserów na podobieństwo czekolady.
Zbyt często pomijamy jednak jego pestkę, która uchodzi za niejadalny odpadek. Nic bardziej mylnego!
Pestka awokado
Pestka awokado stanowi około 13-18 proc. masy całego owocu. Choć często traktujemy ją jako niejadalny odpadek, ma wiele cennych składników odżywczych i pielęgnacyjnych, które sprawiają, że wyrzucanie jej do kosza jest przykrym marnotrawstwem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pestki awokado są bowiem bogate w przeciwutleniacze, w tym katechiny i procyjanidyny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Zawierają też włókna i oleje, które mogą wspomagać trawienie i obniżać poziom cholesterolu.
Zastosowanie pestki awokado w kuchni i łazience
Po pierwsze: pestka zachowuje świeżość i kolor owocu. Jeśli spożywamy tylko część awokado, a resztę chowamy do lodówki - pamiętajmy, by wraz z miąższem schować również pestkę.
Po spożyciu awokado, pestkę można wysuszyć i zetrzeć na tarce. Wówczas mamy do wyboru dwie opcje zastosowania: kuchenną i kosmetyczną. Starta pestka awokado ma lekko gorzki, orzechowy smak, który doda potrawom – koktajlom, sałatkom, daniom jednogarnkowym - głębi.
Jej właściwości przeciwutleniające i zdolność do wygładzania skóry sprawiają natomiast, że świetnie sprawdzi się jako składnik domowych maseczek i peelingów.
Pestki – w całości - można również użyć do wyhodowania własnej rośliny awokado w domu. Choć to długotrwały proces, obserwowanie, jak z pestki wyrasta drzewko, może być niezwykle satysfakcjonujące
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.