Spożywanie mięsa, które zostało ugotowane w zbyt niskiej temperaturze lub poddane niewłaściwej obróbce termicznej, może powodować zarażenie bakterią Campylobacter jejuni. Według najnowszych badań szczepy tej bakterii mogą prowadzić do wystąpienia zespołu Guillain- Barre.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wczesne objawy tej choroby to drętwienie, uczucie mrowienia w palcach oraz osłabienie kończyn dolnych. Przez kilka do kilkunastu dni następuje pogłębienie tych symptomów, co prowadzi do niedowładu mięśni. Wtedy pojawiają się problemy ze stawaniem na palcach, zaciskaniem dłoni i wchodzeniem po schodach. Poza tym tej chorobie towarzyszą trudności z mówieniem i przełykaniem.
W najgorszym przypadku może wystąpić porażenie mięśni twarzy i kończyn, co uniemożliwia wykonywanie jakichkolwiek ruchów. Kolejne poważniejsze symptomy GBS to wahanie ciśnienia krwi i problemy z oddychaniem. Według statystyk 5 proc. ludzi cierpiących na to schorzenie umiera.
Naukowcy chcą teraz sprawdzić czy inne bakterie i wirusy mogą powodować rozwój GBS. Według badaczy ich odkrycie umożliwi pracę nad nowszymi metodami leczenia, które w przyszłości pomogą pacjentom będącym w ciężkim stanie wyjść z tej choroby. Jest to niezwykle ważne, ponieważ duża grupa pacjentów chorujących na GBS nie może uczestniczyć w testowaniu nowych leków ze względu na zły stan zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.