Kawy nie powinno się łączyć z niektórymi lekami, a jednym z nich jest aspiryna. Ten popularny wyrób medyczny jest dostępny bez recepty i świetnie sprawdza się przy bólach głowy oraz przeziębieniach, jednak w połączeniu z kawą może wywołać podrażnienia żołądka, a nawet silne bóle brzucha. Jeżeli chcemy zażyć aspirynę i wypić kawę, powinniśmy to robić w bezpiecznym dla naszego zdrowia, odstępie czasu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kawa należy do produktów spożywczych zawierających tłuszcze, które nie powinny być łączone z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Tłuszcze mogą nadmiernie zwiększać stężenie leku we krwi, co może powodować działania niepożądane. Przyjmując leki należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować z naszym lekarzem prowadzącym.
Jednym z produktów spożywczych, których nie należy spożywać z kawą jest nabiał. Twarożku, sera żółtego lub jogurtu, nie powinniśmy popijać kawą. Ten pobudzający napój zawiera bowiem kwas szczawiowy, który wiążąc się z wapniem obecnym w nabiale, powoduje powstawanie szczawianów.
Te związki chemiczne odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych, a ponadto utrudniają przyswajanie wapnia. Jeżeli koniecznie chcemy popić produkt nabiałowy kawą to dodajmy do niej mleka. Wówczas kwas szczawiowy zwiąże wapń zawarty w mleku, a wapń obecny w nabiale zostanie wchłonięty do organizmu.
Kawa najczęściej zawiera kofeinę, której duża ilość w parze z nadmiarem alkoholu może wywołać zaburzenia w naszym organizmie. Alkohol jest depresantem, a kofeina stymulantem, więc podczas połączenia te substancje nie oddziałują na siebie pozytywnie i mogą powodować dziwne i agresywne zachowania. Eksperci ostrzegają, że połączenie kawy z alkoholem obciąża nadmiernie zarówno wątrobę, jak i trzustkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.