Witamina D
Jednym z niezbędnych składników odżywczych jest witamina D, która pomaga utrzymać zdrowe zęby, kości i mięśnie. Większość witaminy D, której potrzebuje nasz organizm, możemy uzyskać z ekspozycji na światło słoneczne, ale w miesiącach jesienno-zimowych staje się niezwykle trudne.
Lekarze zalecają więc codzienne przyjmowanie witaminy D, aby w tym ciemnym okresie utrzymać odpowiedni jej poziom. Okazuje się jednak, że wielu z nas może przyjmować ten suplement niewłaściwie, co czyni go w zasadzie bezużytecznym.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, a więc najlepiej się wchłania, gdy jest przyjmowana do organizmu z pokarmem zawierającym tłuszcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Jeśli w jelitach nie znajduje się pokarm zawierający tłuszcz, witamina D zostanie wydalona z organizmu. Warto więc spożywać ją w towarzystwie tłuszczu. Najlepiej jednak jeść pokarmy zawierające zarówno tłuszcz, jak i naturalnie występującą witaminę D, w tym olej z wątroby dorsza, tłuste ryby, masło oraz żółtka jaj. Warto starać się spożywać codziennie co najmniej dwie porcje pokarmu bogatego w witaminę D i uzupełniać jej poziom za pomocą suplementów — powiedział w rozmowie z Express.co.uk dr Joshua Berkowitz.
Jakie zagrożenia wynikają z niedoboru witaminy D?
Niedobór witaminy D może powodować szereg objawów. Należą do nich uczucie ciągłego zmęczenia, niekończący się kaszel i przeziębienie, obniżony nastrój, sezonowe zaburzenia afektywne, lęk i depresja, niespecyficzne bóle mięśni i stawów, powolny powrót do zdrowia po chorobie, powolne gojenie się ran i wypadanie włosów.
- Jeśli dzieci mają niedobór witaminy D, mogą mieć miękkie kości, co z kolei może skutkować krzywicą. U dorosłych z niskiego poziomu witaminy D mogą wynikać osteopenia i osteoporoza. Witamina D odgrywa bowiem istotną rolę we wchłanianiu wapnia w jelitach, co z kolei jest potrzebne do utrzymania zdrowych kości oraz zapobiegania i spowalniania rozwoju obu schorzeń — dodał dr Joshua Berkowitz.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.