Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Nigdy nie przechowuj tak warzyw. "E. coli szybko się namnaża"

17

Dziś do obiadu sałata czy kapusta? Naukowcy, którzy wzięli pod lupę bezpieczeństwo związane ze spożywaniem zielonych warzyw liściastych, mają dla nas wskazówki dotyczące ich przechowywania.

Nigdy nie przechowuj tak warzyw. "E. coli szybko się namnaża"
Warzywa liściaste najlepiej trzymać w lodówce (Licencjodawca, PicTour Studio)

Jarmuż bezpieczniejszy niż sałata?

W ramach badań liście każde z warzyw zostało zainfekowane bakterią E.coli. Po zainfekowaniu przechowywano je w różnych temperaturach: 4°C, 20°C i 37°C. Analiza wykazała, że stopień podatności na zanieczyszczenia zależy od kombinacji temperatury oraz cech powierzchni liścia (takich jak chropowatość czy obecność naturalnej warstwy woskowej).

Co do zasady kapusta liściasta i jarmuż okazały się mniej podatne na zanieczyszczenie bakterią E.coli niż sałata. Co więcej, nawet jeśli kapusta i jarmuż zostaną nią zanieczyszczone, bakteria zostanie usunięta podczas standardowej obróbki termicznej tych warzyw.

Z sałatą rzecz ma się inaczej, bo zazwyczaj jest konsumowana na surowo, a chociaż mycie sałaty może pomóc w redukcji bakterii, nie zawsze jest w stanie usunąć je całkowicie.

Temperatura przechowywania jako kluczowy czynnik

W temperaturze pokojowej lub wyższej, E. coli szybko namnaża się na sałacie. Z kolei przechowywanie sałaty w 4°C znacząco ogranicza rozwój bakterii. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku warzyw woskowanych, jak jarmuż czy kapusta liściasta, gdzie bakteria E. coli rozwija się wolniej w wyższych temperaturach, ale w chłodzie może przetrwać dłużej — tłumaczy Mengyi Dong, główny autor badań.

Nowe możliwości kontroli zanieczyszczeń

Autorzy badania zainfekowali bakterią E.coli również pokrojone liście wymienionych wyżej warzyw. - Pokrojone liście zachowują się inaczej niż całe. Uwalniają bogaty w składniki odżywcze sok, co sprzyja namnażaniu się bakterii — wyjaśnia Mengyi Dong.

Naukowcom udało się udowodnić, że sok wydobywający się ze szpinaku, jarmużu i kapusty liściastej ma właściwości przeciwbakteryjne, które są skuteczne w walce z E. coli. Wykazali również, że lizat z jarmużu i kapusty liściastej, stosowany na liściach sałaty, może pełnić funkcję naturalnego środka przeciwbakteryjnego.

Może to otworzyć nowe możliwości w kontroli zanieczyszczeń patogenami w żywności.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Będzie przełom w sprawie?
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Polityka Trumpa odstrasza turystów. USA mogą stracić miliardy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić