Lekarze i eksperci żywieniowi z całego ostrzegają przed szkodliwym wpływem oleju sojowego na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Ten rodzaj tłuszczu podczas kontaktu z wysoką temperaturą staje się podatny na działanie tlenu, co sprawia, że obecne w oleju sojowym wielonienasycone kwasy tłuszczowe się utleniają.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wpływa to negatywnie na prawidłowe ciśnienie tętnicze i podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym, gdy wielonienasycone kwasy tłuszczowe są wystawione na działanie wysokiej temperatury, wówczas powstają bardzo szkodliwe dla organizmu rakotwórcze substancje. Dlatego podczas zakupów, zamiast sięgać po olej sojowy, lepiej wybrać jego zdrowszy zamiennik.
Zdaniem ekspertów inne produkty sojowe również mogą być szkodliwe. Soję możemy podzielić na sfermentowaną znajdująca się m.in. w sosie sojowym, miso, tempeh czy natto oraz niesfermentowaną występującą w tofu, mleku sojowym i edamame. Jedne z najnowszych badań naukowych wykazały, że soja niesfermentowana zwiększa poziom estrogenów w organizmie, podnosi ryzyko rozwoju raka piersi, a także może prowadzić do problemów z płodnością i tarczycą.
Watro, także wspomnieć, że podczas uprawy soi nierzadko stosuje się środki chwastobójcze zawierające glifosat. Ten związek chemiczny przez wielu specjalistów jest uznawany za substancję o właściwościach kancerogennych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.