Woda po słodkich ziemniakach pomaga schudnąć
Słodkie ziemniaki zawierają znaczne ilości cennej witaminy A i karotenoidów. Dzięki temu jedzenie tych warzyw wpływa korzystnie na działanie narządu wzroku, opóźniają proces starzenia, niwelują działanie szkodliwych wolnych rodników i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Zawartość witamin z grupy B, sprawia, że bataty stymulują produkcję czerwonych krwinek i dostarczają odpowiednią dawkę energii niezbędnej do działania.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
To nie koniec listy walorów zdrowotnych, jakie posiadają słodkie ziemniaki. Jak potwierdziły wyniki najnowszych badań opublikowane w czasopiśmie "Heliyon", woda pozostała po gotowaniu batatów skutecznie pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Skrobia zawarta w wodzie wykazuje działanie wyszczuplające i usprawnia proces trawienny.
Dr Koji Ishiguro wraz ze swoim zespołem badawczym postanowił sprawdzić, w jaki sposób można wykorzystać wodę po gotowaniu słodkich ziemniaków na skalę przemysłową. Naukowcy z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii przetestowali wartości odżywcze tej substancji i jej wpływ na spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Zobacz także: W jelitach działa jak miotła. Warto pić
W kraju kwitnącej wiśni ok.15 proc batatów jest stosowane w produkcji produktów będących pochodnymi skrobi. Można do nich zaliczyć destylowane napoje spirytusowe i przetworzoną żywność. Powoduje to powstawanie znacznej ilości ścieków, które spływają do rzek i oceanów, co wpływa negatywnie na środowisko. W ściekach znajdują się także cenne substancje, więc japońscy naukowcy chcieli sprawdzić, jak można je ponownie wykorzystać.
Analiza wykazała, że woda po ziemniakach obniża stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, poprawia metabolizm i hamuje apetyt, co jest bardzo istotne dla osób będących na diecie odchudzającej.
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości wykorzystania tych pozostałości, zamiast ich wylewania. Mamy nadzieję, że zostanie to wdrożone w bliskiej przyszłości" – podsumował główny autor badań dr Koji Ishiguro.
Wyniki badań pokazują, że po gotowaniu słodkich ziemniaków, zamiast wylewać wodę, lepiej poczekać aż wystygnie i wypić ją dla zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.