Woda po gotowaniu ryżu jest bogatym źródłem witamin z grupy B, która pomaga utrzymać dobrą kondycję naszej skóry i włosów. Żeby skorzystać z jej walorów zdrowotnych można ją dodać do kąpieli lub stosować zewnętrznie jako tonik do przemywania twarzy i skóry głowy.Dzięki temu nasze włosy staną się mocniejsze i będą się lepiej układać, a skóra będzie bardziej elastyczna i odzyska swój naturalny blask.
Woda ryżowa zawiera również kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, magnez i sporo węglowodanów. Pijąc ją, dostarczymy do organizmu dawkę niezbędnej energii. Błonnik pokarmowy obecny w tej miksturze poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i usuwa z ciała toksyczne substancje. Poza tym obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i glukozy we krwi, a także pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
W wodzie po ryżu znajdziemy też antyoksydanty, które niszczą szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Po ryżową miksturę powinny sięgać osoby borykające się z nadciśnieniem*. Woda ryżowa pomoże wyleczyć dolegliwości trawienne, biegunkę i gorączkę.
Żeby ją przygotować, wystarczy zagotować w uprzednio przefiltrowanej wodzie ryż (najlepiej pochodzący z uprawy ekologicznej), a następnie odcedzić. Kiedy woda wystygnie, możemy ją wypić. Zalecana dawka to jedna szklanka w ciągu dnia. Tak przygotowany napój można też przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.