Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Nigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Ich zastosowanie cię zaskoczy

70

Czereśnie to (obok truskawek) ukochane owoce Polaków. Trudno się dziwić – piękny kolor i słodki miąższ to połączenie idealne. Niestety w tym roku ich ceny osiągają rekordową wysokość. Dlatego tym bardziej warto wykorzystać także… ogonki. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy ich nie wyrzucisz.

Nigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Ich zastosowanie cię zaskoczy
Ogonki czereśni to skarbnica witamin (Adobe Stock)

Czereśnie są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Niewielkie ilości tych pysznych owoców mogą jeść również osoby kontrolujące poziom cukru we krwi – ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski.

Bogactwo witamin znajdziemy jednak nie tylko w samych owocach, ale również w ogonkach czereśni. Są one źródłem antyoksydantów, ale także antocyjanów, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym, a co za tym idzie także przeciwnowotworowym. Jak zatem korzystać z ich dobrodziejstw? Najlepiej przygotować napar.

Napar z ogonków czereśni ma właściwości przeciwbólowe i jest polecany np. jako remedium na bóle menstruacyjne. Wspomaga również odchudzanie, przyspieszając metabolizm. Badania wskazują także na jego moczopędne działanie – można więc spożywać go pomocniczo przy problemach z prostatą czy pęcherzem.

Jak przygotować napar z ogonków czereśni?

By przygotować ten prozdrowotny napój wystarczy włożyć do rondla garść ogonków czereśni, a następnie zalać je litrem wody. Całość należy gotować przez kilka minut, a później odstawić do wystygnięcia pod przykryciem. Podczas przelewania naparu do słoika warto użyć sitka, by odfiltrować ogonki. Napar należy przechowywać w lodówce. Swoje właściwości zachowuje przez ok. trzy dni. Najlepiej pić go na czczo lub w momentach nasilonego bólu (np. miesiączkowego).

Herbatka z ogonków czereśni

Jeśli preferujemy ciepłe napoje, z ogonków czereśni możemy zaparzyć herbatkę. Najpierw zalejmy je wodą i zostawmy na noc. Następnie łyżeczkę ogonków przełóżmy do kubka i zalejmy wrzątkiem. Taka herbatka powinna parzyć się ok. kwadransa. Dobrze pić ją dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem i z dodatkiem odrobiny miodu.

Teraz, gdy cena czereśni jest wysoka, tym bardziej warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Pamiętajmy, że z czereśni można przygotować również pyszne kompoty czy dżemy i cieszyć się ich smakiem także jesienią i zimą.

Zobacz także: Robaki w owocach. Jak uniknąć niespodzianek w czereśniach?
Autor: KPL
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić