Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Niszczy mikrobiom w jelitach, powoduje cukrzycę. Powinien być zakazany

16

Wyniki najnowszych badań dotyczące popularnego dodatku do żywności nie napawają optymizmem. Okazuje się bowiem, że powszechny emulgator może wpływać na ludzki mikrobiom i uszkadzać jelita.

E466 niszczy mikrobiom
E466 niszczy mikrobiom

Dodatek powszechnie dodawany do żywności zmienia ludzki mikrobiom. Karboksymetyloceluloza (CMC) to półsyntetyczna pochodna celulozy powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Ta substancja chemiczna, która jest oznaczona symbolem E466, wykazuje silne właściwości zagęszczające, wypełniające, emulgujące i stabilizujące. Jej obecność w produktach spożywczych ma za zadanie poprawę ich konsystencji i wydłużenia terminu przydatności.

E466 znajdziemy przede wszystkim w produktach cukierniczych, lodach, napojach owocowych, gumach do żucia, zupach instant oraz napojach czekoladowych i kakaowych w proszku.

Przez długi czas uważano, że spożywania żywności z dodatkiem z CMC nie jest szkodliwe, ponieważ ten związek chemiczny nie wchłania się do organizmu i łatwo wydala się wraz z kałem. Jednak z nowych doniesień medycznych wynika, że zmodyfikowana chemicznie celuloza może mieć znaczny wpływ na mikroflorę jelitową.

Jak wynika z najnowszych analiz, spożywanie emulgulatora E466 zmienia skład bakterii obecnych w okrężnicy i powoduje redukcję niektórych gatunków tych mikroorganizmów. Naukowcy z Instytutu Nauk Biomedycznych Georgia State University, Uniwersytetu Pensylwanii oraz z instytutu INSERM we Francji odkryli, że CMC powoduje przenikanie bakterii jelitowych do śluzu, co może przyczyniać się do nieswoistego zapalenia jelit i rozwoju cukrzycy typu 2.

Wyniki badań potwierdziły, że regularne sięganie produkty z dodatkiem E466 zwiększa ryzyko przewlekłych chorób zapalnych. Jak stwierdził kierownik zespołu naukowego dr Benoit Chassaing, konieczne jest przeprowadzenie kolejnych eksperymentów naukowych. Dalsze badania pozwolą określić, które osoby są szczególnie wrażliwe na tego rodzaju chemiczne dodatki do żywności.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kim był Edmund Wojtyła? Papież Jan Paweł II trzymał jego rzeczy w Watykanie
14-letnia Tosia nie żyje. Tak wygląda jej grób
Jego spadochron się nie otworzył. Carlos Suarez nie żyje
Powiedział to na łożu śmierci. Ostatnie słowa Jana Pawła II
Tam wychował się Jan Paweł II. Miejsca, które ukształtowały papieża Polaka
To jedyne jadowite węże w naszym kraju. Właśnie wybudzają się z uśpienia
5-latek zadzwonił pod numer 112. Rodzice byli pijani
20. rocznica śmierci Jana Pawła II. Uroczystości nie tylko w Polsce
Nietypowy gość w centrum Warszawy. Sparaliżował ruch
Wyniki Lotto 01.04.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Konserwy, apteczki i 3 litry wody dziennie. Tak mają być wyposażone polskie schrony
Nie doczekał się na pomoc w szpitalu. Dostał ostrego zawału
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić