Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Niszczy mózg i wątrobę. Zwiększa ryzyko demencji

30

Aby zadbać o zdrowie wątroby i jak najdłużej utrzymać sprawność umysłową, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się uważnie temu, co znajduje się w naszym codziennym jadłospisie. Jak wynika z najnowszych badań, z dwóch popularnych składników diety należy jak najszybciej zrezygnować.

Niszczy mózg i wątrobę. Zwiększa ryzyko demencji
Lepiej ich unikaj. Niszczą mózg i wątrobę (Getty Images, Getty Images)

Wiele poważnych chorób przez dłuższy czas przebiega bezobjawowo, dlatego bardzo często odpowiednia terapia zostaje wdrożona dopiero, gdy schorzenie jest już na zaawansowanym etapie rozwoju. Jedną z tych niebezpiecznych dolegliwości jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD). Nieleczone może przyczynić się do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz chorób jelita grubego czy trzustki. Jak się okazuje, jednym z powikłań mogą być również problemy neurologiczne, np. głęboka demencja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Specjalista komentuje mowę ciała Putina. "Na pewno nie jest zdrowy"

Wyniki badań przeprowadzone przez zespół naukowy z King's College London udowodniły, że głównym czynnikiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a co za tym idzie - dysfunkcji mózgu, jest dieta bogata w produkty zawierające znaczne ilości cukru i tłuszczu. Wyniki tej analizy potwierdziły informacje zebrane przez francuskich badaczy z Uniwersytetu w Poitiers. Eksperyment został przeprowadzony na myszach, które podzielono dwie grupy. Część gryzoni otrzymywała pokarm zawierający maksymalnie 10 proc. tłuszczu. Z kolei jadłospis pozostałych myszy zawierał około 55 proc. tłuszczu.

Po zakończeniu badań u zwierząt, których dieta była najbardziej obfita w tłuszcz, eksperci zdiagnozowali insulinooporoność, zaburzenia funkcji mózgowych i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Ponadto u osobników z NAFLD badacze stwierdzili niższy poziom tlenu w krwiobiegu. Ich zdaniem stłuszczenie wątroby niekorzystnie wpływa na grubość naczyń krwionośnych, co z kolei sprawia, że mózg nie otrzymuje odpowiedniej ilości tlenu.

Badania potwierdzają, że ograniczenie cukru i tłuszczu w naszej diecie jest ważne nie tylko w walce z otyłością, ale także dla ochrony wątroby w celu utrzymania zdrowia mózgu i zminimalizowania ryzyka rozwoju takich chorób jak depresja i demencja – podkreśliła główna autorka badań dr Anna Hadjihambi.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić