Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Niszczy neurony w mózgu, zwiększa ryzyko alzheimera. Powinien być zakazany

263

Choroba Alzheimera jest jednym z bardziej zagadkowych schorzeń. Mimo częstego występowania do tej pory nikomu nie udało się znaleźć na nią lekarstwa. Jednak naukowcy ciągle szukają i wyodrębniają kolejne czynniki, które mogą przyczyniać się do postępu choroby.

Niszczy neurony w mózgu, zwiększa ryzyko alzheimera. Powinien być zakazany
(Getty Images)

Czynniki wpływające na rozwój choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera to postępująca, nieuleczalna choroba, która niszczy neurony. Nie jest możliwe wskazanie jednego czynnika wywołującego chorobę. Za główną przyczynę schorzenia uważa się wiek, chociaż nie bez znaczenia są także zmiany genowe. Naukowcy z całego świata próbują lepiej poznać tę chorobę i czynniki, które wpływają na jej rozwój.

Alzheimer najczęściej występuje u osób starszych – jak wynika z danych szacunkowych, na chorobę Alzheimera zapada od 5 do 10 proc. pacjentów, którzy przekroczyli 65. rok życia i 50 proc. osób po 80. roku życia. Obecnie na chorobę alzheimera cierpi około 250 tys. Polaków, jednak zdaniem naukowców liczba ta w najbliższych dekadach może ulec znacznemu wzrostowi.

Jak wykazują badania, na chorobę Alzheimera w większym stopniu są narażone osoby o niskim stopniu wykształcenia, które unikają spotkań towarzyskich, a także te, które są wystawione na działanie substancji toksycznych.

Cukier – wpływ na zdrowie

Przełomowego odkrycia dokonali badacze z Uniwersytetu Kolumbia, którzy przeanalizowali dietę prawie 2226 emerytów w ciągu 7 lat. Okazało się, że ryzyko zachorowania na demencję zwiększało się wraz z ilością spożywanego cukru.

Naukowcy brali pod uwagę zarówno cukier występujący w produktach, jak i dodawany oddzielnie. Badani, którzy dodawali do kawy lub herbaty więcej niż 2 i pół łyżeczki cukru, byli o 54 proc. bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia demencji niż osoby, które nie słodziły.

To samo tyczyło się codziennego spożywania słodkich napojów czy energetyków. Osoby, które przyznały, że w ich diecie znajdowały się napoje zawierające dużo cukru, miały o 27 proc. większe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Innymi czynnikami wpływającymi na ryzyko zachorowania są palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie, cukrzyca i otyłość.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić