Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Niszczy neurony w mózgu, zwiększa ryzyko alzheimera. Powinien być zakazany

263

Choroba Alzheimera jest jednym z bardziej zagadkowych schorzeń. Mimo częstego występowania do tej pory nikomu nie udało się znaleźć na nią lekarstwa. Jednak naukowcy ciągle szukają i wyodrębniają kolejne czynniki, które mogą przyczyniać się do postępu choroby.

Niszczy neurony w mózgu, zwiększa ryzyko alzheimera. Powinien być zakazany
(Getty Images)

Czynniki wpływające na rozwój choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera to postępująca, nieuleczalna choroba, która niszczy neurony. Nie jest możliwe wskazanie jednego czynnika wywołującego chorobę. Za główną przyczynę schorzenia uważa się wiek, chociaż nie bez znaczenia są także zmiany genowe. Naukowcy z całego świata próbują lepiej poznać tę chorobę i czynniki, które wpływają na jej rozwój.

Alzheimer najczęściej występuje u osób starszych – jak wynika z danych szacunkowych, na chorobę Alzheimera zapada od 5 do 10 proc. pacjentów, którzy przekroczyli 65. rok życia i 50 proc. osób po 80. roku życia. Obecnie na chorobę alzheimera cierpi około 250 tys. Polaków, jednak zdaniem naukowców liczba ta w najbliższych dekadach może ulec znacznemu wzrostowi.

Jak wykazują badania, na chorobę Alzheimera w większym stopniu są narażone osoby o niskim stopniu wykształcenia, które unikają spotkań towarzyskich, a także te, które są wystawione na działanie substancji toksycznych.

Cukier – wpływ na zdrowie

Przełomowego odkrycia dokonali badacze z Uniwersytetu Kolumbia, którzy przeanalizowali dietę prawie 2226 emerytów w ciągu 7 lat. Okazało się, że ryzyko zachorowania na demencję zwiększało się wraz z ilością spożywanego cukru.

Naukowcy brali pod uwagę zarówno cukier występujący w produktach, jak i dodawany oddzielnie. Badani, którzy dodawali do kawy lub herbaty więcej niż 2 i pół łyżeczki cukru, byli o 54 proc. bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia demencji niż osoby, które nie słodziły.

To samo tyczyło się codziennego spożywania słodkich napojów czy energetyków. Osoby, które przyznały, że w ich diecie znajdowały się napoje zawierające dużo cukru, miały o 27 proc. większe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Innymi czynnikami wpływającymi na ryzyko zachorowania są palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie, cukrzyca i otyłość.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Brytyjscy eksperci ostrzegają. Ostrzegają przed 24 infekcjami
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Wizyta króla Karola i królowej Kamili w Watykanie odwołana. Jest komunikat
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić