Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka

48

Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze obniża odporność i sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Jak wynika z najnowszych badań, substancje obecne w niektórych opakowaniach żywności również mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie, jeśli występują w diecie wysokotłuszczowej.

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka
Związki PFAS znajdziemy w wielu opakowaniach, np. papierze śniadaniowym (Licencjodawca, Simon McGill)

Związki perfluorowane (PFAS) są używane do produkcji opakowań chipsów, ciastek i dań typu fast food, papieru śniadaniowego oraz nieprzywierających powierzchni patelni i garnków. Znajdziemy je również w takich wyrobach jak: dywany, wykładziny, farby, pianki gaśnicze i odzież odporna na plamy. PFAS znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle ze względu swoją zdolność odpychania cząsteczek wody i tłuszczu.

Niestety, ich zbyt wysokie stężenie w organizmie może osłabiać naszą odporność, zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, podnosić cholesterol i przyczyniać się do występowania zaburzeń endokrynologicznych.

Badacze z USA postanowili sprawdzić, w jakim stopniu PFAS w połączeniu z dietą typu zachodniego są szkodliwe dla naszego zdrowia. Zespół naukowy z Uniwersytetu Illinois w Urbanie i Champaign pod kierownictwem dr Zeynep Madak-Erdogan regularnie podawał myszom żywność obecną w diecie wysokotłuszczowej. Potem zwierzętom zostały wszczepione komórki nabłonka gruczołu krokowego. Na kolejnym etapie badania przez 7 dni w tygodniu gryzoniom podawano substancje należące do grupy PFAS. Działaniu PFAS zostały poddane zarówno komórki nietworzące raka prostaty, ja i te, które wywoływały tego typu zmiany nowotworowe.

Po 40 dniach naukowcy zauważyli, że w organizmach myszy będących na diecie wysokotłuszczowej lub wystawionych na działanie PFAS, rozwinęły się komórki nowotworowe. Najbardziej dynamiczny rozwój odnotowano u zwierząt z dietą zachodnią, którym jednocześnie podawano związki perfluorowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przedwczesna śmierć zapisana w oczach. Zaskakujące badania naukowców
Nasze badania stanowią podstawę do zmniejszenia narażenia na PFAS poprzez pakowanie żywności, szczególnie w przypadku fast foodów lub żywności o wysokiej zawartości tłuszczu - podsumowała główna autorka badań.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić