Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka

49

Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze obniża odporność i sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Jak wynika z najnowszych badań, substancje obecne w niektórych opakowaniach żywności również mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie, jeśli występują w diecie wysokotłuszczowej.

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka
Związki PFAS znajdziemy w wielu opakowaniach, np. papierze śniadaniowym (Licencjodawca, Simon McGill)

Związki perfluorowane (PFAS) są używane do produkcji opakowań chipsów, ciastek i dań typu fast food, papieru śniadaniowego oraz nieprzywierających powierzchni patelni i garnków. Znajdziemy je również w takich wyrobach jak: dywany, wykładziny, farby, pianki gaśnicze i odzież odporna na plamy. PFAS znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle ze względu swoją zdolność odpychania cząsteczek wody i tłuszczu.

Niestety, ich zbyt wysokie stężenie w organizmie może osłabiać naszą odporność, zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, podnosić cholesterol i przyczyniać się do występowania zaburzeń endokrynologicznych.

Badacze z USA postanowili sprawdzić, w jakim stopniu PFAS w połączeniu z dietą typu zachodniego są szkodliwe dla naszego zdrowia. Zespół naukowy z Uniwersytetu Illinois w Urbanie i Champaign pod kierownictwem dr Zeynep Madak-Erdogan regularnie podawał myszom żywność obecną w diecie wysokotłuszczowej. Potem zwierzętom zostały wszczepione komórki nabłonka gruczołu krokowego. Na kolejnym etapie badania przez 7 dni w tygodniu gryzoniom podawano substancje należące do grupy PFAS. Działaniu PFAS zostały poddane zarówno komórki nietworzące raka prostaty, ja i te, które wywoływały tego typu zmiany nowotworowe.

Po 40 dniach naukowcy zauważyli, że w organizmach myszy będących na diecie wysokotłuszczowej lub wystawionych na działanie PFAS, rozwinęły się komórki nowotworowe. Najbardziej dynamiczny rozwój odnotowano u zwierząt z dietą zachodnią, którym jednocześnie podawano związki perfluorowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przedwczesna śmierć zapisana w oczach. Zaskakujące badania naukowców
Nasze badania stanowią podstawę do zmniejszenia narażenia na PFAS poprzez pakowanie żywności, szczególnie w przypadku fast foodów lub żywności o wysokiej zawartości tłuszczu - podsumowała główna autorka badań.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić