Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka

48

Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze obniża odporność i sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Jak wynika z najnowszych badań, substancje obecne w niektórych opakowaniach żywności również mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie, jeśli występują w diecie wysokotłuszczowej.

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka
Związki PFAS znajdziemy w wielu opakowaniach, np. papierze śniadaniowym (Licencjodawca, Simon McGill)

Związki perfluorowane (PFAS) są używane do produkcji opakowań chipsów, ciastek i dań typu fast food, papieru śniadaniowego oraz nieprzywierających powierzchni patelni i garnków. Znajdziemy je również w takich wyrobach jak: dywany, wykładziny, farby, pianki gaśnicze i odzież odporna na plamy. PFAS znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle ze względu swoją zdolność odpychania cząsteczek wody i tłuszczu.

Niestety, ich zbyt wysokie stężenie w organizmie może osłabiać naszą odporność, zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, podnosić cholesterol i przyczyniać się do występowania zaburzeń endokrynologicznych.

Badacze z USA postanowili sprawdzić, w jakim stopniu PFAS w połączeniu z dietą typu zachodniego są szkodliwe dla naszego zdrowia. Zespół naukowy z Uniwersytetu Illinois w Urbanie i Champaign pod kierownictwem dr Zeynep Madak-Erdogan regularnie podawał myszom żywność obecną w diecie wysokotłuszczowej. Potem zwierzętom zostały wszczepione komórki nabłonka gruczołu krokowego. Na kolejnym etapie badania przez 7 dni w tygodniu gryzoniom podawano substancje należące do grupy PFAS. Działaniu PFAS zostały poddane zarówno komórki nietworzące raka prostaty, ja i te, które wywoływały tego typu zmiany nowotworowe.

Po 40 dniach naukowcy zauważyli, że w organizmach myszy będących na diecie wysokotłuszczowej lub wystawionych na działanie PFAS, rozwinęły się komórki nowotworowe. Najbardziej dynamiczny rozwój odnotowano u zwierząt z dietą zachodnią, którym jednocześnie podawano związki perfluorowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przedwczesna śmierć zapisana w oczach. Zaskakujące badania naukowców
Nasze badania stanowią podstawę do zmniejszenia narażenia na PFAS poprzez pakowanie żywności, szczególnie w przypadku fast foodów lub żywności o wysokiej zawartości tłuszczu - podsumowała główna autorka badań.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić