Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Niszczy trzustkę i powoduje nowotwory. Polacy go uwielbiają

77

Mimo że jest nazywany "białą śmiercią" cukier wciąż jest spożywany w ogromnych ilościach przez Polaków. To popularny dodatek, który można znaleźć nie tylko w cukiernicy, ale również w wielu innych produktach spożywczych. Oto, dlaczego powinniśmy ograniczyć jego spożycie do minimum.

Niszczy trzustkę i powoduje nowotwory. Polacy go uwielbiają
Cukier to jeden z produktów, którego spożycie warto ograniczyć (Getty Images, Burak Karademir)

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przeciętny Polak spożywa co najmniej 40 kg cukru rocznie. To potężna ilość, która nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie.

Statystyki wskazują także na inną kwestię. Wraz ze wzrostem spożycia cukru zauważany jest także wzrost liczby osób, które borykają się z nadwagą i otyłością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eksperci od dawna podkreślają, że nadmiar tej substancji w codziennej diecie prowadzi do konsumpcji pustych kalorii, przyrostu masy ciała, przyspieszenia procesów starzenia się organizmu i zwiększenia ryzyka poważnych schorzeń. Konsekwencje nadużywania cukru są więc bardzo poważne.

Jak wyjaśnia w rozmowie z WP Hanna Stolińska, dietetyczna kliniczna i doktor nauk o zdrowiu, cukier ma najsilniejsze działanie zapalne spośród wszystkich składników, które znajdziemy w produktach spożywczych. Nadmiary glukozy powodują stany zapalne, które zaburzają gospodarkę hormonalną i pracę wielu narządów. To wstęp do poważnych problemów zdrowotnych i chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów.

Ekspertka zaznacza także, że cukier ma destrukcyjny wpływ na trzustkę, która produkuje insulinę. Nadmiar cukru prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, co sprzyja insulinooporności i cukrzycy. Co więcej, regularne spożywanie cukru zaburza równowagę mikroflory jelitowej, co z kolei może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Ograniczenie spożycia cukru jest więc kluczowe.

Cukier znajdziemy w wielu popularnych produktach

Aby zadbać o zdrowie, powinniśmy unikać nie tylko słodkiej kawy czy herbaty, ale również dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Cukier znajduje się bowiem w napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, gotowych owsiankach, zbożowych i białkowych batonach, a nawet w ciemnym chlebie.

Warto zauważyć, że cukier może uzależniać. Po jego spożyciu w naszym organizmie uwalniają się serotonina, dopamina i inne związki chemiczne odpowiadające za poprawę nastroju, co prowadzi do pragnienia kolejnych słodkich przekąsek. Rezygnacja z cukru z czasem może więc być coraz trudniejsza.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić