Niszczy trzustkę i powoduje nowotwory. Polacy go uwielbiają

76

Mimo że jest nazywany "białą śmiercią" cukier wciąż jest spożywany w ogromnych ilościach przez Polaków. To popularny dodatek, który można znaleźć nie tylko w cukiernicy, ale również w wielu innych produktach spożywczych. Oto, dlaczego powinniśmy ograniczyć jego spożycie do minimum.

Niszczy trzustkę i powoduje nowotwory. Polacy go uwielbiają
Cukier to jeden z produktów, którego spożycie warto ograniczyć (Getty Images, Burak Karademir)

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przeciętny Polak spożywa co najmniej 40 kg cukru rocznie. To potężna ilość, która nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie.

Statystyki wskazują także na inną kwestię. Wraz ze wzrostem spożycia cukru zauważany jest także wzrost liczby osób, które borykają się z nadwagą i otyłością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eksperci od dawna podkreślają, że nadmiar tej substancji w codziennej diecie prowadzi do konsumpcji pustych kalorii, przyrostu masy ciała, przyspieszenia procesów starzenia się organizmu i zwiększenia ryzyka poważnych schorzeń. Konsekwencje nadużywania cukru są więc bardzo poważne.

Jak wyjaśnia w rozmowie z WP Hanna Stolińska, dietetyczna kliniczna i doktor nauk o zdrowiu, cukier ma najsilniejsze działanie zapalne spośród wszystkich składników, które znajdziemy w produktach spożywczych. Nadmiary glukozy powodują stany zapalne, które zaburzają gospodarkę hormonalną i pracę wielu narządów. To wstęp do poważnych problemów zdrowotnych i chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów.

Ekspertka zaznacza także, że cukier ma destrukcyjny wpływ na trzustkę, która produkuje insulinę. Nadmiar cukru prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, co sprzyja insulinooporności i cukrzycy. Co więcej, regularne spożywanie cukru zaburza równowagę mikroflory jelitowej, co z kolei może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Ograniczenie spożycia cukru jest więc kluczowe.

Cukier znajdziemy w wielu popularnych produktach

Aby zadbać o zdrowie, powinniśmy unikać nie tylko słodkiej kawy czy herbaty, ale również dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Cukier znajduje się bowiem w napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, gotowych owsiankach, zbożowych i białkowych batonach, a nawet w ciemnym chlebie.

Warto zauważyć, że cukier może uzależniać. Po jego spożyciu w naszym organizmie uwalniają się serotonina, dopamina i inne związki chemiczne odpowiadające za poprawę nastroju, co prowadzi do pragnienia kolejnych słodkich przekąsek. Rezygnacja z cukru z czasem może więc być coraz trudniejsza.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić