Obalono ponad stuletnią teorię na temat soli. Prawda jest zupełnie inna

Kiedy zjemy produkt zawierający znaczne ilości soli, bardzo często chce nam się pić. Jak wynika z najnowszych badań, jest to krótkotrwała reakcja. Wysoka zawartość soli w diecie nie spowoduje, że dostarczymy do organizmu więcej płynów.

Czy sól szkodzi zdrowiu?Czy sól szkodzi zdrowiu?
frederique wacquier
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Wprawdzie po zjedzeniu słonej potrawy odczuwamy wzmożone pragnienie, jednak to uczucie zmniejsza się po 24 godzinach. Dzieje się tak, ponieważ sól sprawia, że w naszym organizmie odkładają się większe ilości wody. Odkrycie amerykańskich i niemieckich badaczy podważa informacje, które inni naukowcy zbierali przez ponad 100 lat. Efekty najnowszych analiz opublikowano w czasopiśmie medycznym "Journal of Clinical Investigation".

Na ich podstawie stwierdzono, że wysokie stężenie sodu we krwi może zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, miażdżycy, chorób serca i cukrzycy. Wcześniej uważano, że kiedy wydalamy sól spożywczą podczas oddawania moczu, pozbywamy się również cennych płynów. Okazuje się, że jest odwrotnie. Wydalanie soli pobudza organizm do produkcji i magazynowania wody.

Do magazynowania wody, nasze ciało potrzebuje sporej dawki energii, którą pobiera z masy mięśniowej. Kierownik badań prof. Jens Titze, specjalista w dziedzinie medycyny, biofizyki i fizjologii molekularnej, powiedział bez ogródek, że w ten sposób przyjmujemy więcej pożywienia, niż faktycznie potrzebujemy.

Uczestnikami eksperymentu naukowego trwającego trzy lata byli kosmonauci. Podczas programu symulacji lotu w kosmos, odbywającej się w placówce naukowo-badawczej, mężczyźni zwiększyli dzienne spożycie soli z 6 do 12 gramów. Efektem tej zmiany była zmniejszona ilość wypijanej wody.

Po innych badaniach przeprowadzonych na myszach udowodniono, że duża ilość soli w diecie powoduje zwiększenie stężenia glikokortykoidów, które rozkładają białko mięśniowe. W rezultacie zmniejsza się masa mięśniowa, potęguje się uczucie głodu i zwiększa się ryzyko rozwoju poważnych schorzeń.

Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony. Wysokie spożycie soli może także predysponować do rozwoju zespołu metabolicznego – podsumował główny autor badań.

Śnieg nas jeszcze zaskoczy? Ekspert IMGW o prognozie na wiosnę

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba