Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Obalono ponad stuletnią teorię na temat soli. Prawda jest zupełnie inna

125

Kiedy zjemy produkt zawierający znaczne ilości soli, bardzo często chce nam się pić. Jak wynika z najnowszych badań, jest to krótkotrwała reakcja. Wysoka zawartość soli w diecie nie spowoduje, że dostarczymy do organizmu więcej płynów.

Obalono ponad stuletnią teorię na temat soli. Prawda jest zupełnie inna
Czy sól szkodzi zdrowiu? (frederique wacquier)

Wprawdzie po zjedzeniu słonej potrawy odczuwamy wzmożone pragnienie, jednak to uczucie zmniejsza się po 24 godzinach. Dzieje się tak, ponieważ sól sprawia, że w naszym organizmie odkładają się większe ilości wody. Odkrycie amerykańskich i niemieckich badaczy podważa informacje, które inni naukowcy zbierali przez ponad 100 lat. Efekty najnowszych analiz opublikowano w czasopiśmie medycznym "Journal of Clinical Investigation".

Na ich podstawie stwierdzono, że wysokie stężenie sodu we krwi może zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, miażdżycy, chorób serca i cukrzycy. Wcześniej uważano, że kiedy wydalamy sól spożywczą podczas oddawania moczu, pozbywamy się również cennych płynów. Okazuje się, że jest odwrotnie. Wydalanie soli pobudza organizm do produkcji i magazynowania wody.

Do magazynowania wody, nasze ciało potrzebuje sporej dawki energii, którą pobiera z masy mięśniowej. Kierownik badań prof. Jens Titze, specjalista w dziedzinie medycyny, biofizyki i fizjologii molekularnej, powiedział bez ogródek, że w ten sposób przyjmujemy więcej pożywienia, niż faktycznie potrzebujemy.

Uczestnikami eksperymentu naukowego trwającego trzy lata byli kosmonauci. Podczas programu symulacji lotu w kosmos, odbywającej się w placówce naukowo-badawczej, mężczyźni zwiększyli dzienne spożycie soli z 6 do 12 gramów. Efektem tej zmiany była zmniejszona ilość wypijanej wody.

Po innych badaniach przeprowadzonych na myszach udowodniono, że duża ilość soli w diecie powoduje zwiększenie stężenia glikokortykoidów, które rozkładają białko mięśniowe. W rezultacie zmniejsza się masa mięśniowa, potęguje się uczucie głodu i zwiększa się ryzyko rozwoju poważnych schorzeń.

Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony. Wysokie spożycie soli może także predysponować do rozwoju zespołu metabolicznego – podsumował główny autor badań.
Zobacz także: Śnieg nas jeszcze zaskoczy? Ekspert IMGW o prognozie na wiosnę
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Józef K. domaga się ponad miliona zł od Skarbu Państwa. Został uniewinniony od zarzutu pedofilii
Piękna wyspa walczy ze złodziejami. Jest decyzja
Sąsiedzi wywiesili kartkę. Nie wytrzymali. "Bardzo mi szkodzą"
Papież wciąż w szpitalu. Wiadomo w jakim jest stanie po miesiącu leczenia
Nagranie z Mazowsza. Internauci się zagotowali
W Polsce występuje niemal 3200 gatunków. Nie wszystkie są pożyteczne
Nagranie niesie się po sieci. Oto finał wyprawy po jajka
Marzec trudny dla alergików. Instytut Ochrony Środowiska ostrzega
Spotkanie Putina i Łukaszenki. Dominacja i stres. Ekspert analizuje mowę ciała
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Szok w Sudetach. Pokazali nietypowe grzyby
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić