Jak zadbać o prawidłową pracę wątrobę? Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z picia napojów wysokoprocentowych oraz palenia papierosów. Niewskazane jest również regularne jedzenie smażonych potraw. Ograniczyć należy żywność wysokoprzetworzoną, czerwone mięso, tłuszcze zwierzęce, słodkie napoje gazowane, grzyby, ostre przyprawy, takie jak chili i pieprz, a także ocet. Posiłki powinny być jedzone bez pośpiechu. Warto też zadbać o prawidłową masę ciała.
Wątroba lubi z kolei karczochy, wodę z cytryną, kurkumę, awokado, pyłek pszczeli, wywary na bazie ostropestu plamistego, grejpfruty oraz korzeń mniszka lekarskiego, dlatego warto te produkty włączyć do naszego codziennego jadłospisu.
Gdy jednak ten cenny narząd przestaje działać na pełnych obrotach, nie zawsze wysyła nam wyraźne sygnały ostrzegawcze. Eksperci zwracają uwagę, że niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) to podstępna choroba, która długo nie daje żadnych objawów.
Niestety, nieleczona może doprowadzić do całkowitej niewydolności wątroby. NAFLD zwiększa też ryzyko rozwoju miażdżycy, a także zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, a wykrywana jest często przypadkiem – podczas badania USG.
Eksperci z brytyjskiej agencji rządowej National Health Service podkreślają, że niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może powodować obrzęk widoczny na stopach, a także w okolicy brzucha, nóg i kostek. To znak ostrzegawczy, którego nigdy nie wolno lekceważyć. Do pozostałych objawów NAFLD można zaliczyć silne zmęczenie, chudnięcie bez wyraźnej przyczyny, osłabienie oraz ból w prawym górnym kwadracie brzucha.